Lisica se raspada danima, a nitko ne reagira: ¨Neka zovu tvrtku za izuzimanje lešina¨

Lisica
(FOTO: Vjeran Blašković)

05.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12841

Mrtva lisica već tri dana laži na parkiralištu u sklopu trgovačkih centara, carine i poslovnih prostora u Osječkoj ulici. Širi se nesnosan smrad, a djelatnici tvrtki, kako saznajemo u razgonu s njima, jučer su nazvali lovačko društvo, veterinarsku stanicu, lovnog inspektora i komunalnog redara kako bi se lešina propisno zbrinula.

Međutim, još se jednom potvrđuje dobro znana stvar, nitko za zbrinjavanje nije nadležan!

Kako je lisica uginula nitko nam nije mogao reći. Na lešini nisu vidljive ozljede, a je li zaražena bjesnoćom ili je pojela možda otrov za štakore pa tako uginula, trebaju po logici ispitati neke stručne službe i nadležne institucije, ali kako se ispostavilo po tko zna koji put - nema nadležnih.





- Jučer sam dva sata provela za telefonom kako bi netko uklonio lešinu. Jedine odgovore koje sam dobila su da nitko od tih ljudi i institucija nije nadležan za lešinu na privatnom zemljištu. Da je lisica uginula na javnoj površini tada bi bilo nadležnih, ali kako je na privatnom, rečeno mi je da lešinu bacimo u komunalni otpad - ispričala nam je djelatnica trgovačkog centra Ksenija Dropuljić.

Kako propisi o zbrinjavanju otpada to nedozvoljavanju, nikome ne pada napamet dirati lešinu. Tko bi onda trebao reagirati? Odgovor smo potražili kod požeškog komunalnog redara Zvonka Ciganovića.

- Grad nije zadužen za privatne parcele, samo za javne površine. Jedini ispravan način je da tvrtka na čijoj je parceli mrtva lisica nazovu skloniste za životinje u Bučje i s njima se dogovore o uklanjanju. To će ih naravno nešto koštati, ali košta i Grad Požegu svaki njihov dolazak, svaki pas kojega odvode u šinteraj Grad Požegu košta - rekao je gradski komunalni redan Zvonko Ciganović.



Razgovarali smo i s voditeljem skloništa za životinje Bučje Tihomirom Ćopom, koje djeluje u sklopu Veterinarske stanice Pakrac, koji nam kaže da njih nitko do danas nije kontaktirao vezano za mrtvu lisicu u Požegi. U razgovoru nam kaže kako ovakve slučajeve na području Pakraca i Lipika na javnim površinama rješavaju lovačka društva i da stvar funkcionira, ali da ne može reći je li tako i za privatne površine. Zanimalo nas je jesu li oni ovlašteni izuzeti lešinu i mogu li to obaviti na zakonom propisani način.

- Mi to možemo napraviti uz narudžbenicu tvrtke na čijoj je to parceli. Doći ćemo iz Pakraca po lešinu i odvesti ju u Zagreb na spaljivanje. To je trošak za naručitelja koji on sam snosi, a koliki bi račun bio ne mogu vam točno reći. Naplaćuje se 3 kune po prijeđenom kilometru, spaljivanje po kilogramu lešine i ostali troškovi djelatnika, račun bi mogao biti između 1.000 i 2.000 kuna - rekao nam je Tihomir Ćop.

Dodao je kako lešine divljih životinja s privatnih parcela odvozi i tvrtka Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI