Broj prvašića i dalje pada: Neke škole morat će učitelje proglasiti tehnološkim viškom

OŠ Julija Kempfa u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

31.03.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10762

Započela su testiranja predškolaraca za upis u 1. razred osnovne škole. Kako svjedočimo, djece je svake godine sve manje, mnoge mlade obitelji se iseljavaju u države gdje roditelji uspijevaju pronaći poslove, a zbog čega bi i ove godine neke učiteljice ili učitelji razredne nastave mogli biti proglašeni tehnološkim viškom te ostati bez posla.

Upravo se to dogodilo prošle godine u požeškoj školi Julija Kempfa, a kako stvari stoje i ove će godine netko od učitelja razredne nastave na toj školi ostati bez posla.

- Ove godine četvrti razred završavaju četiri odjeljenja, a nećemo sigurno upisati u prvi razred više od tri. Do kraja upisa u lipnju nećemo znati koliko ćemo imati djece, sada je na testiranja prijavljeno 74 učenika. Ako budemo imali 57 učenika upisat ćemo tri razreda, ako budemo imali manje upisat ćemo dva, tako da će gotovo sigurno netko biti proglašen tehnološkim viškom - pojašnjava ravnateljica OŠ Julija Kempfa Kornelija Sabljak.


Dodaje da je situacija prilikom testiranja predškolaraca prošle godine bila slična kao i ovogodišnja, ali da je zbog raznih razloga - upisa u druge škole ili selidbe ostalo učenika za samo dva razreda. Pedagoški standard propisuje da u razredu može biti maksimalno 28 učenika pa će, kako kaže, "borba" za dva ili tri odjeljenja trajati do zadnjega dana.


Slična situacija je i u Jakšiću gdje nam ravnatelj OŠ Mladost Boško Obradović kaže kako je na testiranje za prvi razred na popisu 25 učenika. Prošle godine upisano je dva razreda. Pojašnjava da ova "loša godina" ne znači da će se silazni  trend upisanih prvašića nastaviti, već da postoje naznake da će idućih godina djece biti više.

U Kaptolu će po prvi put, ako se situacija ne promijeni, biti upisan samo jedan razred prvašića.
- Nedostaje nam jedan ili dva učenika za formiranje dva razredna odjeljenja. Moram reći da tehnološkog viška u školi ne bi trebalo biti jer ćemo unutarnjom reorganizacijom, po svemu sudeći, uspjeti zadržati sva radna mjesta - rekao je ravnatelj OŠ Vilima Korajca Nino Diklić.

Konkretan razvoj događaja s tehnološkim viškovima učitelja razredne nastave u školama Požeštine znat će se kada završe upisi u lipnju tj. krajem kolovoza u drugom upisnom roku.

Kako saznajemo, kriteriji za to tko će ostati bez posla i biti proglašen tehnološkim viškom nisu ujednačeni, a u obzir prilikom odluke tko ostaje bez posla gledaju godine radnog staža, broj djece, bračno stanje i sl.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI