Neferović prozvao Ronka da laže i obmanjuje građane; Ronko uzvratio: ¨Skinite se s mene!¨

Zdravko Ronko (SDP)
(FOTO: Lidija Galić)

31.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 13515

S 12 glasova ZA, sedam protiv i suzdržanim Mirom Rašićem usvojene su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izmjene i dopune proračuna Grada Požege. Riječ je, kako je rekao dogradonačelnik Mario Pilon, o kozmetičkim promjenama.







- Ovim izmjenama i dopunama proračuna planirani su prihodi i primici, odnosno, rashodi i izdaci u iznosu od 122,4 mil. kuna, odnosno proračun je veći za  1, 4 kuna ili 1,6 posto. Prihodi poslovanja su veći za 504 tisuće kuna, prihod prodaje nefinancijske imovine za 894 tisuće dok su prihodi prodaje financije imovine i zaduženja ostali nepromijenjeni. Što se tiče rashoda poslovanja povećani su prvenstveno za provođenje novog projekta u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, za javni rad za 2016. godinu, u iznosu od 368 tisuća kuna. Povećani su i rashodi iz troškova kredita za 66 tisuća kuna te rashodi za nabavu nefinancijske imovine za 1,48 milijun kuna. Radi se o rebalansu koji možemo nazvati kozmetičkim rebalansom usuglašenim s odlukama koje Grad Požega dobio za odobrenje kredita, uz suglasnost Vlade RH - pojasnio je Pilon.







Da rasprava o proračunu neće proći glatko bilo je očekivano jer na sjednici je ovaj put bio SDP-ov vijećnik Zdravko Ronko čiji je dolazak redovito prilika za politička prepucavanja između bivšeg i aktualnog gradonačelnika. No, čini se, da su na ovoj sjednici obojica nadmašili sami sebe, no predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i ovu je sjednicu vodio poprilično ležerno zbog čega je u pojedinim trenucima graničila s birtaškim prepucavanjima preko stola.

Zdravko Ronko prozvao je aktualnu gradsku vlast da nisu bili sposobni pronaći drugi način financiranja projekata s kojima, kako je rekao, kreću baš pred izbore.

- Mi nismo podržali proračun za 2016.godinu nećemo ni ovaj rebalans naprosto zato što nije ni optimalan, ni realan ni razvojni ni socijalni već isključivo predizborni.

Vaša predizborna obećanja parala su nam uši o "blitzkrigu" u investicijama, bili ste puni priča o EU fondovima, a kad ste preuzeli vlast za svoju jalovost ste izmišljali krivce: Vladu RH, Zorana Milanovića, Ronka... Uglavnom za tri godine niste napravili ništa, investicije nula.

To sad za predstojeće izbore više ne pali pa ste u panici pribjegli nekritičkim, nerealnim i neučinkovitim investicijama koje će Grad na dugi rok zaviti u crno.

35 milijuna kredita plus kamata s otplatom do 2033. godine – znači potpunu zagušenost proračuna, upitno će biti i održavanje hladnog pogona, kao i dovršetak započetih radova koji će koštati daleko više jer su projekti šuplji kao švicarski sir pa i povlačenje sredstava iz EU ili drugih fondova možemo zaboraviti jer za svaki projekt koji bi kandidirati treba osigurati i vlastito učešće ponegdje i do 60 posto.

Nitko ne spori želje i potrebe, ali sredstva su trebala biti osigurana, ne iz kredita i proračuna već drugih izvora, no vi ste za to apsolutno i nesposobni i lijeni.

Vidite nekoliko stotina milijuna kuna za prugu Velika – Požega, prugu Pleternica - Čaglin, cestu Požega ­Vrhovci ­ Lipovac, Cirakijevu, Njemačku, Maticu Hrvatske, Dubrovačku, Rotor na zapadnom izlazu Požege, parkiralište uz željeznički kolodvor, parkiralište uz bolnicu, šetnicu, zgradu Veleučilišta, Knjižnicu, Glazbenu školu, Kužni pil, Staru svilanu pa i ove zadnje investicije u požešku bolnicu od 30­tak milijuna kuna... da ne nabrajam dalje, nije financirano ni iz kredita ni iz Gradskog proračuna, ni jedna lipa – sve je to priskrbio lobiranjem ondašnji gradonačelnik, ali ne na terasama požeških kafića nego u ministarstvima, državnim tvrtkama, agencijama i drugim asocijacijama. A što ste napravili Vi, Vas trojica – ništa, ni lipe - ­ rekao je Ronko.

- Mi nismo protiv kreditnog zaduženja, ali s mjerom i procjenom opravdanosti i učinkovitosti, visokom društvenom osviješćenošću, odgovornošću i pažnjom dobrog gospodara, a ne ovako diletantski što svijet još nije vidio. I doista s naslovnice posljednjeg biltena "Požega.hr" koji je razaslan iz Grada Požege prije Grgureva,  Neferović vrišti Orbi et Urbi: "Pokrećemo investicijski ciklus kakav Požega još nije vidjela". Točno, ali bilo bi bolje da Požega to ni ne vidi - rekao je.






- Za Trg sv.Terezije za koji je dozvola još prošle godine i istekla bila su osigurana sredstva i te 2013 godine za jubilarnu 250 obljetnicu uređenje je trebalo biti i gotovo. No novci su rastepeni. Gradski bazeni, neću uopće ni spominjati mutež, s tim neka se bavi netko drugi, posebno s VTR-om koji će u konačnici formirati cijenu od 20 i više milijuna kuna. Živi bili pa vidjeli! Dječji vrtić! Ne kažemo da ne treba vrtić. Naprotiv, ali trebaju li sva četiri biti preko Orljave i kakva je pristupna cesta tom "novom vrtiću"?

Stoga i pitamo postoji li Studija opravdanosti za tu investiciju od 12  milijuna. I kad ovo sve zbrojite za ulice više  nema ništa, a Mlinska, Hrvatskih branitelja, Starčevićeva, a tek Jagodnjak u kojem ste djeci uskratili i školski prijevoz,vrište za obnovom i rekonstrukcijom, nogostupom, rasvjetom - nabrojio je Ronko tvrdeći da je novac za navedene projekte trebao biti namaknut iz EU fondova ili ministarstava koja također imaju interes od ovih investicija.

Uzaludno je Neferović od predsjednika Vijeća Nine Smolčića tražio da oduzme Ronku riječ zbog čega je Ronko ustvrdio da mu nedostaje kućnog odgoja. Kad se u konačnici domogao svog reda Neferović je podsjetio Ronka na vremena kada je on bio čelni čovjek grada.






- Ovaj čovjek deset minuta govori laži. Prvo i osnovno Grad je s ovim kreditnim zaduženjem zadužen sedam posto proračuna,a vi ste 2003. i 2006. godine dizali kredite od 25 milijuna kuna, a  niste napravili ni Priorljavsku ulicu ni tržnice ni zatvorene bazene ni podzemnu garažu. vaši su partneri u tome bježali od novinara. Sve što je planirano, odradit ćemo. Vi o fondovima nemate pojma. Vaše matematike su u ovom gradu svima poznate. Taj novac za trgove nikad niste imali jer, da ste imali, završili bi glazbenu školu. Tako ste i funkcionirali pa ste i Groblje Krista Kralja završavali pred izbore po kiši i cirkusirali. To sve govori o Vama. Mene nisu odgajali kao vas. Od mog se kućnog odgoja Vas ne mora štititi jer mi niste interesantni, ali moram odgovoriti na laži koje govorite - odgovorio je Neferović.

- Onda se skinite s mene - dobacio mu je Ronko.



- Vlada SDP-a je bila poznata po tome da je odgađala i nije raspisivala natječaje ni za Poduzetnički inkubator, Poduzetničku zonu, a ni za školske objekte. 2014. godine je za vrijeme vaše Vlade odlučeno da se školski objekti ne financiraju, pa između ostalog i Cesarićeva škola. Tadašnja pomoćnica ili zamjenica ministra obrazovanja tražila je povrat sredstava za Glazbenu školu za opremu. Jako dobro znam što mi je rekao tada ministar regionalnog razvoja kako ste radili za dobrobit ovoga grada kad je u pitanju Glazbena škola i znamo svi kako je raskinut ugovor koji je tada potpisan što nas nije spriječilo da Požega u dvije godine dobije sredstva i barem ako ništa drugo da uloži u grad Požegu, a ne u vaše projekte koje su ostale na "vrbi svirala” - nabrojio je Neferović te u prepucavanjima prozvao Ronka i umiješao njegovoga sina da mu izgradnja dječjeg vrtića nije zanimljiva jer je njegov sin u drugom gradu bio upisan u obdanište.






Zdravko Ronko još je jednom ponovio da SDP nije protiv izgradnje vrtića, čak naprotiv, no smatraju da je način financiranja trebao biti drukčiji, a ne kreditno zaduženje.

Na tvrdnje Zdravka Ronka (SDP) da će zbog kredita biti ugrožen čak i hladni pogon, dogradonačelnik Mario Pilon kaže kako ta teorija "ne drži vodu".

- Ove godine smo manje zaduženi nego prijašnjih godina i kada ovaj kredit stupi na snagu grad će imati 35 milijuna kuna za kapitalne investicije koje će biti na dobrobit građanima, a imamo i namjenska sredstva za ceste i ostale potrebe – dodao je Pilon.
I ostale su točke usvojene uglavnom istim omjerom glasova, a zasigurno već umorni od prepucavanja, vijećnici su se na kraju pozabavili sokom kojem je istekao rok trajanja, barem onom koji je poslužen pred SDP-ove i HSP-ove vijećnike.












Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI