Postrojili se pripadnici prve specijalne jedinice policije: ¨Pristupio sam kao 21-godišnjak¨

Pripadnici 1. specijalne postrojbe policije PSŽ
(FOTO: Ivan Vlahović)

05.03.2016. | Ivan Vlahović
Pregleda: 14282

Obilježena je 25. obljetnica osnutka prve specijalne jedinice policije u Požegi. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca, a nastavilo se postrojavanjem pripadnika prve specijalne postrojbe ispred Policijske uprave požeško-slavonske.

Zasebna jedinica policije na području današnje Policijske uprave, a tada u okviru policijske stanice Požega PU Slavonski Brod, osnovana je 8. ožujka 1991. godine.

- Osnivanje jedinice potaknuli su nemili događaji u Lijepoj našoj poput balvan revolucije te napada na Policijsku postaju Pakrac. Tadašnje Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je odluku o osnivanju zasebne jedinice koja je u početku brojila 33 pripadnika, dakle, radilo se o jednom vodu koji su činila tri odjeljenja – rekao nam je Zoran Jušić, jedan od pripadnika prve specijalne jedinice policije.



Zoran Jušić


- Iste te 1991. godine, 2. svibnja, dogodila se borbena akcija izvlačenja zarobljenih redarstvenika iz Borovog naselja, a u kojoj je sudjelovala i naša jedinica gdje je poginulo 12 redarstvenika. Naša ekipa se tamo zadržala 22 dana u sprječavanju prodora pobunjenih Srba – prisjeća se Zoran Jušić.

- Od trideset trojice, danas nas živih ima dvadesetak, petorica mojih suboraca poginula su u akcijama,  neki su nažalost izvršili suicid, a neki umrli. Rekao bih da je to sve od posljedica rata. Iznimno sam ponosan što sam tada kao 21-godišnjak pristupio i bio prvi među jednakima. I danas sam aktivan kao policijski službenik, kao zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske - zaključio je Zoran Jušić.

Pogledajte fotogaleriju postrojavanja i polaganja vijenaca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI