Krenula sezona rezidbe voćki: ¨Voćnjak je jedna velika tvornica na otvorenom¨

Leo Svoboda
(FOTO: Tomislav Milanović)

03.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 7051

"Za održavanje voćnjaka potrebno je raditi cijeli dan. Krenula  je sezona rezidbe koja ovisi i o kvaliteti prošlogodišnje. Ponekad krenem s jednog kraja reda u voćnjaku i u početku se potrudim pa mi malo dosadi i preletim ostatak. Svake godine uvidim prošlogodišnju kvalitetu svog posla", rekao nam je Leo Svoboda iz Vetova, vlasnik istoimenog OPG-a.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Svoboda bavi se sadnjom višanja, pšenice, kukuruza, a imaju i 15 krava. Od duhana su odustali kako kaže kao i mnogi proizvođači, a oni koji nisu, smanjili su proizvodnju na pola.

- Proizvođače duhana prošle godine je jako uništio nametnik buhač, a i u stočarstvu situacija nije bajna. Svake godine pada cijena mlijeka, a rastu porezi. U voćarstvu i povrtlarstvu je bilo puno bolje prije deset godina nego sada. Prošle i ove godine nas je dosta izvukla jeftinija cijena nafte. Sve je to jedna vrsta snalaženja – rekao nam je Leo.


Kaže kako je već navikao da svake godine ovise o vremenskim uvjetima jer i voćnjak i povrtnjak su "tvornica na otvorenom", ali da uspijevaju naplatiti ono što prodaju. Imaju ukupno 30 hektara površine i za većinu se brinu on i njegov otac.




- Danas smo imali jednu zanimljivu situaciju. Otac je na na lokaciji gdje je posijan ječam bacao gnojivo i traktor mu je zapao do pola kotača u blato pa sam ga ja morao "šlepati" van. Sva sreća to i nisu česte situacije sada u proljetnoj sezoni. Najčešće smo problema s blatom imali u berbi duhana jer to je jesenska sezona i česte su jake kiše – priča nam Leo.

Površina voćnjaka u Vetovu na kojem smo ga zatekli je hektar i pol i sam se brine o njemu.  Za zimsku zaštitu najčešće koristi modro ulje, a za sada je zadovoljan gustoćom pupova koji nagovještavaju rodnu godinu.



- U obiteljskom gospodarstvu svake godine nastojimo unaprijediti mehanizaciju i konstantno napredovati. To je svakodnevna borba, ali tako je u svakom poslu. OPG-ovima s ovog područja i ne ide baš najbolje što zaključujem po razini žaljenja i kako vidimo to neće ići na bolje, ali živi se – rekao nam je za kraj Leo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI