Lipičke Toplice u pregovorima s investitorom za obnovu Fontane vrijedne 50 milijuna kuna

Toplice Lipik
(FOTO: Anđelko Banović)

24.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 7736

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i u 2015. godini je poslovala pozitivno, a svoj investicijski ciklus započet unazad nekoliko godina nastavit će i u ovoj.

- Izdvajanje HZZO iz državne riznice pozitivno se odrazilo na naše poslovanje. Svatko tko je radio više i dobio je više pa smo mi od HZZO-a dobili 15 posto više sredstava nego 2014. godine. Nastavljamo na isti način raditi i u ovoj godini i želimo dalje stvarati vrhunske uvjete i pružati vrhunske usluge za naše goste. Konkretno, usmjereni smo prema nekoliko investicija od kojih je najznačajnija objekt Fontane – rekao je ravnatelj lipičke bolnice Darko Kelemen.




Toplice Lipik kompleks su od niza objekata od kojih je većina obnovljena proteklih godina. Na zgradu Fontane planira se dograditi još jedna etaža na kojoj će biti 87 soba hotelskog tipa, rehabilitacijsko-rekreacijski bazen i prostor za pružanje drugih fizioterapijskih usluga kao i poseban restoran za goste. Idejni projekt je napravljen i sada se radi na glavnom projektu.


- Vrijednost ove investicije bit će oko 50 milijuna kuna i mi to sami ne možemo napraviti. Ne možemo se javiti ni na natječaje za sredstva EU fondova. Zbog toga ovaj projekt planiramo riješiti kroz javno privatno partnerstvo i razgovori sa zainteresiranim ulagačima su u tijeku. Kada se Fontana uredi, bit će namijenjena tržištu, a Kurhotel i Depadansa ostaju za pacijente koji dolaze preko HZZO-a – dodao je Kelemen.



Druga investicija na kojoj trenutno rade u Toplicama Lipik jest perivoj koji ih okružuje. Još 1910. godine on je bio proglašen najljepšim u tadašnjoj Austro-ugarskoj, ali je u nedavnom ratu teško oštećen i samo djelomično obnovljen. Lipičani mu sada žele vratiti stari sjaj.

Treći projekt lipičke bolnice su tzv. Narodne kupke, prostor gdje su nekada bile stare kupke i vešeraj, a za čije uređenje bi trebalo oko 3,5 milijuna kuna. Novac će se, kaže ravnatelj Kelemen, tražiti na više mjesta. Očekuje kako će  u ovoj godini uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost urediti vanjski dio objekta. Do ljeta bi se trebale urediti i meteorološke kućice.





- Glavninu novca za naše projekte ćemo namaknuti iz raznih izvora. Treba reći da pripremanje dokumentacije za projekte plaćamo sami, što će u ovoj godini iznositi oko 2 milijuna kuna. Od toga su milijun decentralizirana sredstva, a milijun će osigurati bolnica – zaključio je Darko Kelemen.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI