Yoga: ¨Nakon dva sata vježbanja, umor je toliki da zaboravljamo sve probleme koji nas koče¨

Pozdrav Suncu
(FOTO: Lidija Galić)

17.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 13105

"Vrijeme je novogodišnjih odluka i prava prilika za učvrstiti svoju volju i namjeru kako bismo zaista učinili pomak ili promjenu kojoj težimo. Velika podrška u tome je i tradicionalnih 108 pozdrava Suncu koji se u Indiji izvode prije početka velikih radova ili za pojačanje osobne namjere", pojašnjava prof. Marija Treger, voditeljica Ekam studija u Požegi.







Najuporniji su vježbači stoga odlučili odraditi 108 pozdrava Suncu, odnosno vježbi koje se redovito izvode na početku svakog sata yoge.


- Zašto 108? U azijskoj tradiciji 108 označava idealan broj jer 1 plus 8 je devet, a njima je devet savršen broj, odnosno zadnji jednoznamenkasti broj. Devet po njima izražava tajnu svemira i njihova krunica koju mole ima 108 zrnaca. Tek kad izmole svih 108, odnosno savršen krug, napravili su za sebe nekakav oblik žrtve koji ima u sebi savršenu namjeru - pojasnila je Marija Treger.






108 pozdrava ima i pojašnjenje s fizičkog stajališta.
- Možemo odraditi i 54 i samo devet pozdrava Suncu. Međutim, vježbanje traje oko dva i pol sata i nakon drugog sata na neki način zbog fizičkog umora tijelo više ne šalje impulse umora, preiscpljeno ja da bilo što poruči i dolazi do potpunog opuštanja mozga. Isključe se sve obrane ega. Ako imate namjeru npr. popraviti svoj život, vrlo brzo dolaze opravdanja poput: malo sam lijen, ne mogu to izdržati i slično. Ovakav način vježbanja omogućuje nam da pređemo preko tih ograničenja i zabrana. Naša želja tad dobiva čistu energiju i poticaj da ustrajemo - dodala je.


(Marija Treger, voditeljica Studija Ekam)



Vježbe traju nešto više od dva sata, mogu se izvoditi i kod kuće i što je odluka i promjena kojoj težimo veća, to je i dinamika izvođenja češća, dodala je Marija Treger.







Tradicionalnih 108 pozdrava Suncu imalo je i humanitarni karakter. Od dobrovoljnih je priloga vježbača prikupljeno 700 kuna za Udrugu za zaštitu životinja Sirius.




















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI