Prijaviti se mogu nezaposlene osobe od 18 do 27 godina

Projekt Obrtnička škola
(FOTO: Vjeran Blašković)

15.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 10237

Nezaposlene osobe između 18 i 27 godina s područja Požeško-slavonske županije mogu se prekvalificirati za trogodišnja zanimanja u Njemačkoj na račun njemačke vlade. Riječ je o projektu njemačke ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih i integracijom na tržište rada. Do ove mogućnosti za deset do 12 mladih ljudi iz naše županije došlo je  suradnjom Obrtničke škole Požega i Obrtničkim učilištem u Zagrebu. Više o svemu rekla je profesorica na Obrtničkoj školi Sanja Špehar.  

- Osim broja godina uvjet je završena srednja trogodišnja ili četverogodišnja srednja škola. Zanimanja za koja se mogu prekvalificirati su  konobar, kuhar, turističko-hotelijerski komercijalist, njegovatelj, radnik u niskogradnji, cestar, armirač, instalater kućnih instalacija, frizer, automehaničar, prodavač, željezničar, metalski radnik, električar, soboslikar, klesar, vozač kamiona i tesar – rekla je Sanja Špehar.

Sudionici koju budu odabrani pohađat će tečaj njemačkog jezika koji bi bio organiziran u Požegi u trajanju od 300 sati. Nakon toga provest će ljetnu praksu u Njemačkoj gdje će nastaviti taj tečaj. Na jesen će krenuti na obrazovanje koje traje od  tri do tri i pol godine.  


- Ustanova koja je nositelj plaća trošak učenja jezika. Njemačka  vlada plaća potporu polaznicima od 818 eura mjesečno koja je dostatna da pokrije životne troškove, a očekujemo i da će praksa bit plaćena. Prekvalifikacija će se održavati u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija čiji je glavni grad Schwerin. Radi se o dijelu u kojem su manji gradovi i samim tim su i troškovi života jeftiniji – pojašnjava Sanja Špehar.


Svi zainteresirani trebaju doći na početne prezentacije. Prva će biti održana u  ponedjeljak 18. siječnja u 13 sati u Obrtničkom domu u Požegi, a druga će  u petak u 13 sati u Obrtničkoj školi. Prezentacije će održati ravnatelj Obrtničkog učilišta u Zagrebu i tamo će dobiti sve informacije i detalje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI