Franjo Odobašić: Molim Lucića i Tomaševića da donesu paradajz u Županiju

Franjo Odobašić
(FOTO: Tomislav Milanović)

15.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 19148

Zvijezda aktualnog sata današnje 15. sjednice Županijske skupštine bio je župan Alojz Tomašević koji je morao odgovoriti na nekoliko zanimljivih pitanja. Iako je prijedlog Proračuna Požeško-slavonske županije usvojen jednoglasno kao i projekcije za 2016. i 2017. godinu bilo je zanimljivih trenutaka.




Vijećnik Danijel Majer pitao je župana hoće li naša županija skupa s Virovitičko-podravskom, Bjelovarsko-bilogorskom i Brodsko-posavskom županijom pokrenuti inicijativu za izgradnju međunarodne brze ceste.






- Intenzivno radimo na tome na temelju smjernica strategije prometnog razvoja EU koja se predviđa od 2015. do 2030. godine. Prošle godine smo o tome raspravljali u tri sastanka. Dokument smo poslali u ministarstvo. Tražili smo i drugu cestu koja mora biti uvrštena u program razvoja europskih koridora, a to je izlaz naše županije na autoput na prostoru Godnjaka. Ona nažalost nije uvrštena u temeljni dokument strategije razvoja. I jedna i druga cesta su bitne za razvoj gospodarstva i nismo odustali od toga. Te ceste biti će stavljene u nacionalni plan razvoja prometa – rekao je Tomašević.




Vijećnica Kristina Čuljak uputila je pitanje koje su perspektive za planski gospodarski razvoj Županije te koliko projekata se financira iz Fondova EU.

- Republika Hrvatska nije definirala razvojnu strategiju. U Ministarstvu poljoprivrede ne postoji razvojna strategija. Mi smo ju pokrenuli i naša razvojna agencija biti će ta koja će raditi na pisanju dokumenata. Pozivam gospodarstvenike za pisanje projekata i razvijanje strategije kao poljoprivrede i prehrambene industrije. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su ključ razvoja. Pozivam i Veleučilište u Požegi da se uključi u pisanje projekata i davanje strategije. Ja sam dvije i pol godine župan, a još nisam tamo uspio doći ni u posjetu – odgovorio je Tomašević.

Vijećnik Goran Katušić postavio je pitanje oko realizacije radova na Zlatnim termama u Velikoj i pojave novog potencijalnog investitora, misleći na firmu Itema d.o.o. Koja će uložiti sredstva u Lipičke bazene.




- U razgovoru s načelnikom općine očekujemo sastanak s grupom investitora i želimo donijeti što prije rješenje. Ako ne dobijemo odgovore uključit ćemo novog investitora a to je Itema d.o.o. Dali smo im ponudu, a oni će razmisliti – odgovorio je župan Tomašević.

Na raspravi o proračunu za 2016. godinu nezavisni vijećnik Franjo Odobašić iskazao je zadovoljstvo zbog povećanja stavki proračuna u poljoprivredi. Na prošloj sjednici je govorio da ne možemo "upariti paradajz i slaninu" misleći na državnu politiku. Kako je u Slavoniji sezona klanja prošla te "imamo puno slanine" zamolio je Franju Lucića kao saborskog zastupnika i župan Alojza Tomaševića da "donesu paradajz" kako bi mogli sanirati požeško-slavonsku županiju.

- Došli smo do gotovo milijun kuna izravnih davanja za selo i poljoprivredu. Nemojte da se ove stavke kada budu trebale biti izvršene obrišu – rekao je Odobašić

Priznao je da je laik za poljoprivredu, ali naišao je na nekoliko stavki naknade građanima na temelju osiguranja, humanitarne skrbi, socijalne zaštite i drugih.  

- Zanima me kuda taj novac ide i tko ga dijeli. Ako je to za jednokratnu novčanu pomoć. trebali bi kao županijski vijećnici imati izvješće o tome kome je taj novac otišao i poznaje li netko te obitelji. Može se dogoditi da oni prokockaju i popiju taj novac i nemaju dovoljno sredstava pa traže pomoć.




Na pitanja za naknade građanima odgovorio mu je pročelnik Upravnog odjela za financije Damir Jakoubek. Rekao je da se većina tih sredstava odnosi na sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, a ostala pitanja su financiranje humanitarno-socijalnih i braniteljskih udruga. Za socijalnu zaštitu je kaže predviđeno svega 100-tinjak tisuća kuna godišnje.  


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI