Cijena kubika vode u Požegi je 12,83 kune; visinu određuje Tekija uz suglasnost Grada

Ante Kolić
(FOTO: Lidija Galić)

06.12.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 11281

Nakon poslanog upita, dobili smo odgovor iz Tekije u kojem na nimalo jednostavan način objašnjavaju stavke našeg upita. Prevedeno na svakodnevni jezik, visinu cijene određuje isporučitelj vodne usluge (Tekija, op.a.) sukladno Zakonu o vodama. U odgovoru se navodi da se to određuje uz suglasnost jedinice lokalne samouprave i Vijeća za vodne usluge kao regulatornog tijela.

- Cijena kubičnog metra isporučene vodne usluge u Gradu Požegi za korisnike stambenog prostora je 12, 83kn/m3 (što uključuje uslugu vodoopskrbe, odvodnje i uslugu pročišćavanja otpadnih voda koje se pružaju na području grada Požege), odnosno po stavkama: varijabilni dio cijene vodoopskrbe 3,98 kn/m3 + PDV, varijabilni dio cijene odvodnje 1,81 kn/m3 + PDV te varijabilni dio cijene pročišćavanja otpadnih voda 1,23 kn/m3 + PDV, dok naprijed navedene naknade iznose ukupno 4,90 kn/m3 - navodi se u odgovoru.

Fiksni dio cijene, pojašnjavaju dalje, je onaj koji ide za održavanje "hladnog pogona." Služi pokriću troškova koji ne ovise o količini isporučenih vodnih usluga.


- To su očitanja vodomjera, obrade očitanih podataka te izrade i dostave računa korisnicima vodnih usluga, umjeravanja i servisiranja vodomjera sukladno važećim propisima, tekućeg i investicijskog održavanja priključka nekretnine na komunalne vodne građevine vodoopskrbe i/ili odvodnje, redovitog održavanja funkcionalne ispravnosti komunalnih vodnih građevina za isporuku vodnih usluga, ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće i sl. - napisali su iz Tekije.
Varijabilni dio cijene je količina isporučenih vodnih usluga koje ovise o potrošnji.
- Odluka o cijeni vodnih usluga sadržava:  vrstu vodne usluge, visinu cijene (tarifa vodne usluge), način obračuna i plaćanja usluge i javna davanja koja se obračunavaju i naplaćuju uz cijenu usluge. Odluka o cijeni vodnih usluga koje se pružaju području grada Požege objavljena je na Internet stranicama javnog isporučitelja vodnih usluga TEKIJA d.o.o. - potpisuje direktor Ante Kolić.


I na fiksni i na varijabilni dio se naplaćuje PDV od 13%.
Što bi tek bilo da je PDV 25%?

- Naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu voda prihodi su Hrvatskih voda, a naknada za razvoj vodoopskrbe i odvodnje prihod je isporučitelja vodnih usluga i predstavljaju sredstva koja se namjenski prikupljaju i troše na razvoj, unapređenje i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže - pojašnjavaju dalje iz Tekije.
Na predmetne naknade ne obračunava se PDV.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI