Ne gube nadu: Svaki novi dan nama je kao rođendan

Obitelj Kakuk i dalje vjeruje da će stručnjaci otkriti lijek za Aninu bolest
(FOTO: Mario Nakić)

25.08.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 13331

"Ana je imala 6 mjeseci kada smo saznali. Teško je opisati taj osjećaj, kada ti liječnik kaže da tvoje dijete boluje od neizlječive bolesti i da joj nema pomoći, da je medicina nemoćna. To je bila strava. Prvo tjednima plačeš kao malo dijete u nevjerici, a onda shvatiš da na taj način ne možeš ništa promijeniti i da joj tako nećemo pomoći. Onda napraviš idući korak" - prepričava Kruno Kakuk, otac 9-godišnje Ane, djevojčice koja boluje od rijetke neizlječive bolesti.

Obična gripa lako može biti fatalna

Obitelj Kakuk u Alagincima nadomak Požege prolazi i dalje konstantnu borbu. Ana boluje od cistične fibroze, tzv. "bolesti bijele rase". To je genetski uvjetovana bolest za koju zasad nema lijeka. U Hrvatskoj ima trenutačno stotinjak pacijenata koji od nje boluju, a u našoj županiji je ona jedina. U Hrvatskoj je najdulji životni vijek koji je proživjela oboljela osoba bio 26 godina.


Na njoj se izvana ne vidi nikakva razlika u odnosu na drugu, zdravu djecu. Međutim, unutarnji organi ubrzano se uništavaju i osjetljiva je na mnoge inače bezazlene stvari. Neke bakterije koje ne mogu ništa drugima, za nju mogu biti fatalne. Samo prehlada je jako opasna, a gripa bi mogla biti smrtonosna. Zato se Ana ne može u školi igrati sve što i njeni vršnjaci, ne može ići na bazene, polijevati se s vodom u pijesku itd. Iako je potpuno svjesna svoje situacije, bori se i vjeruje u pobjedu. Ide redovito u školu i odlična je učenica 3. razreda.


Bit će veterinarka

- Kad narastem, bit ću veterinarka. Pomagat ću bolesnim životinjama, jako volim zečeve, konje i pse - kaže Ana.

Vjeruju da će medicina naći lijek

- U početku je bilo strašno, i supruga i ja smo išli kod psihijatra. Jednostavno moraš potražiti pomoć. Sada smo svjesni da živimo za nju i svaki novi dan, kada se probudimo svi živi, nama je kao rođendan. Mi vjerujemo da će stručnjaci naći lijek, neki tretman i za ovu bolest jer vani se puno na tome radi - rekao je otac Kruno.

Anina majka Danijela kaže kako je zahvalna što su im poslodavci izašli u susret.
- Ja radim u Feriviju, moj suprug u Coloru. Kada smo saznali za bolest i cijelo vrijeme nakon toga, morali smo puno vremena izdvojiti pazeći na nju. Naši su poslodavci to u potpunosti shvatili i imali razumijevanja.

Kredit u švicarcima nije ništa



Obitelj Kakuk mora plaćati oko 1.500 kuna mjesečno razne tablete i lijekove koje redovito koristi Ana da bi preživjela. Većinu njenih, životno potrebnih lijekova, ne pokriva HZZO ili pokriva samo djelomično. Anina invalidnina od 1.200 kuna pokriva samo dio tih troškova. Radi kuće podigli su kredit u švicarskim francima, a rata je do danas porasla dvostruko. No, kažu, to nije problem.
- Lako ćemo s novcima, dok god možemo raditi nećemo prosjačiti. Sve bih dao da mi dijete ozdravi, to je najvažnije -  komentira Kruno.

Ambrozija je svakodnevno guši

Uza sve zdravstvene probleme, Ani ponajviše smeta ambrozija zbog koje svake večeri kiše i otežava joj disanje. Samo 30-ak metara iza kuće nalazi se polje jednog poljoprivrednika, uz koje je izrasla ambrozija. Ona jako dugo nije pokošena pa Danijela i Kruno mole vlasnike da budu savjesni i pokose ambroziju kako bi joj olakšali život.



Predrasude

Anini roditelji upozoravaju na još jedan problem s kojim se gotovo svakodnevno susreću.
- Predrasude su najgora stvar. Mnogi roditelji zdrave djece misle da je Anina bolest prelazna pa ju neka djeca zbog toga izbjegavaju. A zapravo ona je potpuno bezopasna za druge i to je bitno da ljudi znaju - objasnili su Anini roditelji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI