¨Ovo je patrijarhalna država. Žene su naučene da moraju biti fine, dobre, mile i krotke¨

Mirela Priselac-Remi
(FOTO: Tomislav Milanović)

04.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9485

"Ako se u Hrvatskoj baviš alternativnom glazbom moraš prihvatiti činjenicu da ćeš se morati baviti još nečim što će ti osigurati egzistenciju, a glazba će biti šlag na torti", rekla je najpoznatija hrvatska hip-hoperica, pjevačica grupe "Elemental", Mirela Priselac-Remi u današnjoj posjeti Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

Remi je u knjižnici pričala o svojim glazbenim počecima i karijeri s poznatim bendom "Elemental". Recitirala je i svoju, kako je naziva, "tihu poeziju" koja se razlikuje od glasne koju izvodi na mnogim pozornicama.







Počela sam s crtanjem grafita, ali nisam bila talentirana za likovno stvaralaštvo. Kada si srednjoškolac sprej ti je skup. Shvatila sam da je za pisanje pjesama potrebna jedino kemijska olovka i papir. Ja sam se u karijeri često susretala s latentnim šovinizmom jer je u hip-hopu puno više muških nego djevojaka. Najčešće se tu dogode omjeri pet nasuprot jedan – rekla je Remi.

Kaže da je puno pjesama Elementala posvećeno spolnoj ravnopravnosti. Smatra da je to nešto o čemu se ne govori dovoljno u Hrvatskoj.

Ovo je jedna patrijarhalna država u kojoj mislim da to mora biti goruća tema. Žene su naučene da moraju biti fine, dobre, mile i krotke. Kada se dogodi nekakva nasilna situacija ili seksualno zlostavljanje one se to boje priznati. Pitanje je kako će društvo reagirati na takvu situaciju. Neki će reći: "Što si se tako obukla, izazivala si" što u 99 posto slučaja nije istina.

Snimanje sedmog po redu albuma Elementala kaže napreduje jako dobro. U studiju je sve pod kontrolom i trebao bi izaći početkom godine. Na pitanje koliko je teško uspjeti u alternativnoj glazbi u Hrvatskoj rekla nam je:

-Kao i u svemu ostalom kako se potrudiš takav će biti i rezultat. Možda neki žanrovi glazbe imaju jednostavniji put kao što je pop rock ili nešto tako radiofonično što dolazi do slušatelja. To ne znači da svi trebamo raditi takvu vrstu glazbe. Ima jako dobrih i pozitivnih primjera kao što su Let 3, Damir Urban, Kawasaki 3p, Elemental i TBF. To su bendovi koji unatoč tome što su odabrali alternativnu struju vrlo dobro "plove" na top listama..





Ovo joj nije prvi posjet Požegi. S bendom je ovdje svirala dva puta i bila je na "DOF" festivalu u Velikoj. Mladim ljudima, a pogotovo djevojkama koje se žele baviti alternativnom glazbom, poručila je:

-Ako radiš nešto predano i s vremenom trnovit put dođe na svoje. Budite svoje i uzmite gitaru u ruke. Distorzija nema spola, voli i gitaristice i gitariste – rekla je.

Na kraju druženja, sve nazočne u prepunoj knjižnici, s klavijaturistom "Elementala" Davorom Zanoškim počastila je izvedbom pjesama s novog albuma.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI