Kredit od 35 mil. kn dobio potporu većine : Vraćat ćemo ga 15 godina. Godišnja rata 3,5 mil. kn

Dogradonačelnik Mario Pilon pojasnio je dinamiku otplate kredita
(FOTO: Lidija Galić)

03.12.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8987

Gradski će nas oci zadužiti za 35 milijuna kuna. Riječ je  naime o dugoročnom kreditu s počekom od četiri godine namijenjenom za kapitalne projekte.

- Izgradnja i dodatna ulaganja u prometnice i mostove u iznosu od 1,8 milijuna kuna, uređenje Trga sv. Terezije 12,5 milijuna kuna, rekonstrukcija gradskih bazena 8,7 milijuna kuna te izgradnja dječjeg vrtića u vrijednosti od 12 milijuna kuna - nabrojio ih je na današnjoj sjednici gradskog vijeća Požege gradonačelnik Vedran Neferović. Nakon toga uslijedila je prezentacija postojećeg i budućeg stanja navedenih objekata.









I dok su HDZ-ovi vijećnici jednoglasno prihvatili prijedlog kreditnog zaduženja, klub vijećnika SDP-a smatra da nije vrijeme za kreditno zaduživanje.

- Moramo gledati koliki su nam realni prihodi i kolike su obveze. Pitanje je ako se zadužimo za 35 milijuna kuna što to znači kroz narednih 19 godina. Znači da ćemo iz svojih prihoda podmirivati fiksne troškove i otplatu kredita, a ništa neće biti za ulaganje u infrastrukturu - kaže SDP-ov vijećnik Ivan Čolak.



- Naravno da da nismo protiv njih, ali pitanje je je li se moglo graditi iz Fondova ili kroz javno-privatno partnerstvo - dodao je.

Tamara Puač pak smatra da ne trebaju svi navedeni projekti biti realizirani u jednoj ili dvije godine te da bi neke od njih trebalo ostaviti i naći druge izvore financiranja.



Dogradonačelnik Mario Pilon tvrdi da će sve biti kao što je bilo i dosadašnjih 12 godina od prvog kredita podignutog 2003. godine, potom još jednog 2006. godine.

- Upravo ste vi gospodine Čolak 2006.  predlagali kredit od 20 milijuna kuna i lijepo ga elaborirali i hvalili ta namjenska sredstva. Mi smo ovih godina imali za ova dva kredita opterećenje od 3,7 milijuna kuna godišnje. Kredit dignut 2003. godine završava ove godine u prosincu, a ovaj dignut 2006. završava u prosincu 2019. Zbog toga smo išli na poček od dvije godine i po projekcijama će opterećenje za sljedeću godinu biti 2,8 milijuna kuna i tako sljedeće četiri godine. Kad krene otplata glavnice to će biti oko 4,3 milijuna, a nakon pete godine iznos se umanjuje i u konačnici će biti 3,2 milijuna kuna godišnje što je prosječno 3,5 milijuna kuna godišnje - pojasnio je Pilon.

- Gospodine Čolak i uvažene vijećnice iz SDP-a, ne želim ni vas ni sebe dovoditi u situaciju da raspravljamo o prošlim vremenima i kreditima koji su se dizali, a nisu utrošeni za ono za što su podignuti - obratio se gradonačelnik Neferović ističući da je tada za Trg sv. Terezije predviđeno milijun kuna, a taj trg je, tvrdi, služilo samo za demonstraciju sile bivšem gradonačelniku i vatrogascima za vježbe na Dan grada.



- Tada je bivši čelnik rekao da bez kredita nema razvoja. Možda je vama malo neugodno, ali i vi ste bili na toj sjednici - zaključio je Neferović.

Kredit će biti podignut putem HBOR-a na 15 godina, u kunama uz valutnu klauzulu u eurima.

Nakon što je pojašnjeno da će se za projekte, bude li prilike, kandidirati na natječaje, vijećnica Marija Užar (SDP) je istaknula da je potrebno jasno i glasno reći da to ne znači da će ti projekti i proći.

Kreditno zaduženje Grada prihvaćeno je s 11 glasova ZA te šest protiv od koji je pet SDP-ovih te jedan vijećnice Puač.

Nakon toga imenovan je i Odbor za kontrolu provedbe trošenja sredstava iz kredita, a u njemu su Kazimir Balog (NL), Dražen Muljević (HSP AS), Kristina Turković (HDZ), Mirjana Novaković (HSU) i umjesto predložene Tamare Puač koja nije pristala na taj prijedlog jer je glasovala protiv zaduženja, izabran je nezavisni vijećnik Danijel Božić.



On je na sjednicu došao nakon izglasavanja kredita, no u Odbor je ipak pristao ući.

- Ako neće nitko drugi od ovih koji sjede desno, a lijevo su orijentirani, mogu onda ja - rekao je.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI