Pleternica će na struji uštedjeti 900.000 kuna godišnje

Pleternički gradonačelnik Franjo Lucić ispred brane na Orljavi
(FOTO: Mario Nakić)

23.08.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 11922

Mala hidroelektrana snage 250 kW proizvodit će dovoljno električne energije za potrebe javne rasvjete u svim naseljima na upravnom području Grada Pleternice. Na taj će način Grad uštedjeti 850 do 900 tisuća kuna godišnje i taj će novac moći ulagati u druge investicije, najavio je pleternički gradonačelnik Franjo Lucić.

Izgradnja pleterničke hidroelektrane, koja će biti u cijelosti u vlasništvu Grada, već je započela. Gradi se pored postojeće brane na Orljavi u Pleternici. Prema gradonačelnikovim riječima, objekt će biti prilagođen kako bi građani mogli vidjeti turbinu kako radi. Investicija je ukupne vrijednosti oko 4,7 milijuna kuna, od čega Grad ulaže 700.000, a ostatak novca su osigurali Fond za energetsku učinkovitost i Ministarstvo regionalnog razvoja. Izvođač radova je tvrtka Končar iz Zagreba, a podizvođači su Presoflex i Magma. Rok za dovršetak radova je do kraja godine.

- Ovo je prvi takav projekt male hidroelektrane u Hrvatskoj i vjerujemo da će to postati praksa - ustvrdio je Lucić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI