Slavonsko kolinje: ¨Radimo sve kao što su radili naši stari¨

Kolinje u Tulniku
(FOTO: Anđelko Banović)

25.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 16556

U dvorištu dvoje čengele, u dvije kotluše zagrijava se voda, majstor Stjepan oštri noževe, u kuhinji žamor žena, psići se polako prikradaju ne bi li se domogli koje odbačene kožice...jutrošnji je ovo prizor uz obiteljsku kuću Stjepana Vukašinovića u Tulniku. Dvojbi je li sad, kad smo u Europskoj uniji, održati kolinje ili ne, kupiti gotove svinjske polovice pa ih samo obraditi ili ne, za njega nema.

- Mi na kolinju radimo sve kao što su radili i naši stari, od tradicije ne odustajemo. Zaklali smo jutros dva bravca od 180 i 250 kila, pravit ćemo kobasice, krvavice, švargle koje posebno volimo, naravno i šunke, čvarke ćemo topiti. Sad smo u kući ostali žena i ja sami, kćeri su otišle u Njemačku, ali doći će u posjetu, imamo i petero unučadi i sve će se to preko godine pojesti, ne brinite – kazao je domaćin.







Da bi se sav planirani posao obavio na vrijeme, ekipa se, njih desetak, okupila kod Vukašinovićevih već oko 6,30. Popila se rakijica za zagrijavanje i kava za razbuđivanje, a onda su se poklali bravci i objesili na čengele. Kad su ogladnjeli valjalo nešto prigristi: na mesarskom stolu posluženi su kobasica od prošlogodišnjeg kolinja, sir, kiselina i naravno, domaći kruh. Dok se jelo, vatra se dobro razgorjela i voda ugrijala za nastavak posla.





- Vatra mora biti jaka dok se voda za šurenje dobro ne zagrije, a i poslije kad se mast topi. Inače, samo pomalo dodajem drva da održavam vatru – pojasnio je Mato Tubić zadužen za ovaj dio posla. Ono najvažnije, pripremanje kobasica i ostalih delicija, ovaj put je zadatak Stjepana Vukoje.

- U svake kobasice se stavlja paprika, slatka i ljuta, biber, luk, sol. A omjeri? Ja na kilogram mesa stavljam 1,8 posto soli i recimo 0,8 posto ljute paprike. Istina, ovisi koliko je ljuta. Biber i bijeli luk se također stavljaju ovisno o tome kakvu kobasicu gazda hoće, blažu ili malo žešću. Ono što svaki majstor mora paziti, ako želi imati dobre kobasice, je da ih dobro izmiješa, a kod nadijevanja da u crijevima ne ostane zraka – ispričao je Stjepan.





Da sve štima u ženskom dijelu posla zadužena je domaćinova supruga Nevenka. Pripremati posuđe i čistiti luk počela je, kaže, prije dva dana i to sama, a danas su joj u pomoć priskočile i dvije susjede.

- Mi još uvijek po starovinski peremo i vlastita crijeva koristimo za kobasice i krvavice, kupovna uzmemo samo ako nema dosta naših. To one sada rade u kući, a zajedno ćemo i hranu pripremiti. Ljudi su malo prigrizli, poslije ćemo ispeći jetrice, a za večeru, to se zna: juha, sarma, kuhano meso, svježe kobasice i krofne. Bit će nas petnaestak na večeri – kazala je Nevenka, a netko je dobacio: Skoro cijelo selo, falit će samo dvije babe koje ne izlaze iz kuće i dvoje djece!





Večera će, ako posao bude išao prema planu, početi između 17 i 18 sati, past će i pjesma, a razlaz će biti.... "Ovisi o tome koliko gazda ima vina u podrumu", dobacio je netko iz veselog društva.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI