Od 12 stanovnika glasovala 2 :¨Ne možeš dobiti ni tačke kamena, digao sam ruke od svega!¨

Mato Čočić
(FOTO: Anđelko Banović)

19.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 11085

"Nisam išao na izbore, bio sam u lovu. Za koga da glasam? Ne možete dobiti ni tačke kamena da se naspe put! Digao sam ruke od svega. Kad nam naprave asfalt, nek se jave", pomalo ljutito odmahujući rukom rekao nam je Mato Čočić iz Pleterničkih Mihaljevaca, prije dosta godina predsjednik mjesnog odbora. A zbog čega je Mato ljut, bilo nam je jasno čim smo s asfalta u Kaliniću skrenuli makadamskom cestom u brdo prema Mihaljevcima. Kiša je, još tko zna kad, odnijela zemlju, a kamenje, najmanje je veliko poput šake, strši na sve strane. U samom selu, razbacanom po brežuljkastom terenu, i traktor ima problema u vožnji pa smo ga odlučili propješačiti.






Mihaljevci postoje od 13.stoljeća, prilikom popisa stanovništva 1961.godine u njemu je bilo čak 156 ljudi, deset godina kasnije 87, a na nedavnom popisu za izbore tek 12. Glasovati su odlučile dvije osobe. Svoje su povjerenje odlučile podijeliti između najvećih stranaka: 50 posto glasova je dobio HDZ, a 50 posto SDP!






- Moja je žena išla glasati, a tko je drugi glasač, ne znam. Na sljedećim izborima neće ovdje nikoga ni biti. Imam 66 godina i skoro sam najmlađi, Marić ima koju godinu manje. Zadnje dijete koje se ovdje rodilo bila je moja Vesna, a i njezini svatovi 1990.godine bili su zadnji u selu. Što da vam još kažem? – ispričao nam je dalje Mato.

Njegova supruga Marica "priznaje" da je bila na izborima, ali ni ona ne zna tko je drugi birač.

- Kćer se odselila i živi na Ivanindvoru. Tko će odavde svaki dan putovati na posao? No, navrate često, zet i unuk pomognu oko zemlje. Imamo još 15 jutara i obrađujemo to. Kud sada da idemo? Tu smo, živimo seljački i radimo za svoju unučad – rekla je Marica sliježući ramenima.

Nastavljamo šetnju Mihaljevcima u potrazi za drugim glasačem. Većina kuća je prazna. Samo na nekima su zavjese, znak da možda netko u njima ima, ali rano je, stari svijet još spava. Ipak, pred kraj sela srećemo još dvoje ljudi, bračni par Marić, najmlađe žitelje Mihaljevaca iako su oboje "prevalili" 60.





- Nekada je bilo ovdje više ljudi i tada je bilo bolje. Ova kuća i zemlja su ostali od djeda, mi smo došli tu prije 30 godina misleći kako nećemo ostati - počela je obiteljsku priču Katica Marić. Donedavno su, dodala je, s njima bili kćer i unuk. Prije osam dana su otišli u Australiju.

- Radila je u Požegi. Trebalo je odavde putovati. Mali bi trebao u školu. Ima vizu na godinu dana, a onda ćemo vidjeti hoće li se vratiti – nastavio je pričati suprug Mato.

Suza u oku odaje kako sumnja da će tako i biti.

- U ovih 30 godina otkako smo u selu, put su nasuli samo jednom. Obično su dolazili pred izbore i obećavali, a onda ništa. Na izbore nismo išli, što ću ići? Ne znam tko jest – kazao je Mato.

Odustajemo od potrage za drugim biračem. Još samo fotka kapelice sv. Blaža koja, poput cijelog sela, pomalo propada. Uz nju se još, kažu Marićevi, jednom godišnje, na blagdan sveca, služi sveta misa. Do kada?





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI