Grad diže kredit 35 mil. kn. Gradit će vrtić, bazene, urediti trg i pješačku zonu, asfaltirati ulice...

Vedran Neferović
(FOTO: Tomislav Milanović)

17.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 10437

Kreditom od 35 milijuna kuna u idućoj će godini biti financirana izgradnja dječjeg vrtića i jaslica "Požega" u vrijednosti 12 milijuna kuna, rekonstruirat će se Trg sv. Terezije u vrijednosti 12,5 milijuna kuna, 10 milijuna kuna će biti uloženo u rekonstrukciju postojeće građevine i sportsku dvoranu OŠ Dobriše Cesarića. U izgradnju bazena bit će uloženo osam milijuna kuna pješačku zonu 1,8 milijun te u uređenje i obnovu ulica: Industrijska, Dragutina Tadijanovića, Ervine Dragman, Željezničku i Radničku ulicu u Vidovcima oko 2 milijuna kuna, najavio je to na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

- Novi će vrtić zamijeniti onaj Pod gradom. Zgrada je stara gotovo 40 godina, neadekvatna i energetski i prostorno. Dobiti ćemo vrtić po standardima koji mogu zadovoljiti oko 200 djece svih dobnih skupina. Ovakvi projekti se ne mogu financirati preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i morali smo sami naći mogućnost isfinancirati taj projekt. Zgradu jaslica koja se sada koristi dati ćemo na upravljanje braniteljskim udrugama i na korištenje za Dom branitelja ili muzej -pojasnio je Neferović.

Dodaje da je sportska dvorana i dogradnja učionica OŠ Dobriše Cesarića nužna jer djeca već godinama rade u jako lošim uvjetima. Kaže da nijedna osnovna škola u Požegi nema svoju dvoranu, ali OŠ Dobriše Cesarića jedina zadovoljava prostornu mogućnost za izgradnju dovodjelne sportske dvorane.


- Za rekonstrukciju Trga sv. Terezije građevinska dozvola postoji i ističe krajem ove godine. Mi ćemo početi s radovima. Taj prostor potreban je i zbog kvalitete života u Požegi, ali i zbog činjenice da je Požega središte Biskupije i mora imati dostojan prostor ispred katedrale. Bazeni su stari nekoliko desetaka godina. Tada se zahvaljujući vizionaru Tomislavu Pircu ulagalo u sportsku infrastrukturu. Poslije njega nije bilo dovoljno pameti, odlučnosti i vizije kako održavati sportsku infrastrukturu. Bazen se mora urediti i svjesni smo da je potreban velik iznos za to. Uredit ćemo otvoreni bazen olimpijskih dimenzija i napraviti jedan manji bazen s novim sadržajima. U pješačkoj zoni postoji osam vrsta betonskih kocki. Cehovska i Mesnička su ulice kojima prolazi velik broj građana i turista i zaslužuje dostojno uređenje. Ulice koje traže asfaltiranje i s tim investicijama je zatvoren ciklus koji bi se financirao iz kredita od 35 milijuna kuna - nabraja dalje Neferović.




Kredit će biti realiziran s počekom od četiri godine i 2019. godine bi krenula otplata na 11 godina. Grad Požega i do sada imao kreditno zaduženje iz 2003. i 2006. godine.

- Kredit iz 2003. godine završava ove godine u 12 mjesecu na što smo računali. Drugi kredit iz 2006. godine završava 2019. godine zbog čega smo išli na poček od četiri godine. Naši sugrađani će od sljedeće godine plaćati manje iznose kredita no što su plaćali, a dobiti ćemo 35 milijuna kuna za investicije koje su vrlo značajne za Grad Požegu i naše sugrađane - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI