¨Kad čovjek radi više od 30 godina, osjeti potrebu svoje znanje prenijeti generacijama koje dolaze¨

Promocija knjige dr. Damira Matokovića
(FOTO: Bojan Miščević)

07.11.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 10399

Predstavljanje knjige "Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava" dr. Damira Matokovića održano je sinoć u prostorijama Hrvatske gospodarske komore. Primarijus Matoković liječnik je Opće županijske bolnice u Požegi, ortoped s više od 30 godina iskustva.

- Knjiga se bavi specifičnom problematikom koju trebaju poznavati ortopedi, traumatolozi, odnosno svi oni koji se bave koštano-zglobnim sustavom. U 11 poglavlja opisano je standardno mjerenje svih linija osi kutova koštano- zglobnog sustava. To je za nas svakodnevni, gotovo podsvjesni posao kojim procjenjujemo i indiciramo operativni zahvat te provjeravamo rezultate operativnog liječenja odnosno pratimo pacijenta. Namijenjena je svim liječnicima koji se bave liječenjem i patologijom tog sustava u našem tijelu - izjavio je doktor Matoković.







Ne događa se svakodnevno da liječnik napiše ovakvu jednu knjigu i ovo je prvi takav slučaj u hrvatskoj literaturi i šire.

- Ideja pisanja jedne takve knjige je došla spontano, iz potrebe. Naime, u Hrvatskoj ima vrlo malo literature vezane za ovu problematiku, najčešće je to vezano za opisivanje patologije nekih drugih slučajeva, no nije do sada zabilježeno da je na jednom mjestu sistematizirana problematika zglobno-koštanog sustava na ovaj način. Svi koji se time bavimo imamo iz čega učiti, imamo kako provjeriti ono što mi liječnici zapravo svakodnevno radimo.

- Knjiga će mi pomoći u svakodnevnom radu  pri planiranju operativnih zahvata te provjeru rezultata operativnog liječenja - izjavio je ortoped požeške bolnice dr. Hrvoje Ravlić.





Primarijus Matoković dodaje kako je knjiga nastajala oko četiri godine od same ideje do završetka, naravno uz sve obaveze koje ima.

- Prije godinu i pol dana kada sam mislio da je knjiga gotova i predao je nakladniku, Medicinskoj nakladi, još smo ju to vrijeme dotjerivali i usavršavali kako bi ona dobila svoj današnji oblik. Svi mi kroz edukaciju učimo, a kad čovjek radi jedan posao više od 30 godina osjeti potrebu svoje znanje i iskustvo prenijeti generacijama koje dolaze te unaprijediti struku. Mi smo imali vrlo malo literature na kojoj bi mogli učiti i šteta bi bilo da znanjem i iskustvo ne pomognem mlađim kolegama.





Predstavljanje knjige doživjelo je odličan odaziv publike te je proteklo u ugodnoj atmosferi koju su svirajući svoje instrumente stvorile učenice Glazbene škole.

O knjizi su još govorili akademik Marko Pećina ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, recenzenti prof.dr.Savo Jovanović, prof.dr.sc. Miroslav Hašpl, Matokovićevi mentori, profesori i kolege.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI