Pleterničani prave najbolje čvarke: ¨Svi vole čvarke, čak i moja snaha iz Istre¨

Vetovo: 2. Etno susreti i Čvarkijada
(FOTO: Lidija Galić)

26.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10467

"Sudjelovali smo i lani, ali nismo ništa osvojili. Ovaj smo puta malo više pazili na vrijeme i čvarci su ispali bolji. Čvarci se prave od leđne slanine koju treba izrezati na kocke. Najprije se stavi malo masti ili vode i onda tek izrezana slanina. Vatra mora biti lagana, mora se miješati i na kraju se, zbog ljepše boje, dodaje malo mlijeka", kaže Željka Grgurević iz KUD-a Orljava, Pleternica. Ona je bila glavna majstorica ispred svog KUD-a, koji je osvojio prvo mjesto na na drugoj Čvarkijadi održanoj u Vetovu u organizaciji Požeške kronike.



Nekad su, kaže, čvarci bili omiljeno  jelo, a onda ih jedno vrijeme nitko nije htio. Danas ih opet svi vole i skupo plaćaju.


- U mojoj obitelji svi volimo čvarke. Čak i snaha iz Istre voli čvarke. Sin ju je uspio nagovoriti da proba i sad uvijek kaže: Željka, donesi čvaraka - kaže Željka te savjetuje da uz čvarke najbolje ide crveni luk.


Na Čvarkijadi je bilo 25 natjecateljskih ekipa iz tri slavonske županije.



- Osigurali smo svakom drva i deset kilograma slanine. Sami su donijeli kotliće i svoj recept za pripremanje. Uz natjecanje u pripremanju čvaraka ocjenjivao se najljepše uređen stol, autohtono jelo, pekmezi i rakije,  a izabrana je i najstarija narodna nošnja te najljepša djevojka za udaju. Učenice Obrtničke škole pripremile su modnu reviju - rekao je Vlado Protić, organizator. Na štandovima su bili ponuđeni autohtoni proizvodi, a održano je i natjecanje u starim sportovima.



Drugoplasirana na Čvarkijadi, iza KUD-a Orljava, je ekipa krčme Zlatni lug, a treće je mjesto osvojila ekipa Željka Turalije iz Valpova. Nagradu posjetitelja osvojio je KUD Podvinje.

Najbolji pekmez napravili su članovi KUD-a Pleternica, a najbolji liker Matica umirovljenika Čaglin.

Pleterničani su imali i najljepše uređen stol. Iza njih su KUD Požeška dolina i Čuvari pučke kulturne baštine Tkanica iz Nove Gradiške.

Najbolje su jelo pripremili članovi Zavičajnog društva KUD-a Rama iz Pleternice, iza njih je KUD Poljadija iz Grabarja te Učenička zadruga Cucurbita iz Brestovca.

Najstariju nošnju, staru gotovo 250 godina,  nosila je Gabrijela Špoljarić iz Vetova.

Druga pratilja najljepše djevojke za udaju je Marija Gaura iz pleterničkog KUD-a Orljava, prva je pratilja Valentina Miletić iz KUD-a Podvinje, a pobjednica je Matea Krstanović iz ZD KUD Rama, Pleternica.



Pogledajte fotogaleriju s 2. Etno susreta i Čvarkijade



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI