Borba s depresijom: Iako više nisam u tami, nikad neću zaboraviti pakao kroz koji sam prošla

Vanda Mršić Šimić
(FOTO: 034portal)

24.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 16540

"Nakon neadekvatnog liječenja završila sam jednog petka u prosincu na hitnom prijemu bolnice Vrapče. To je najgori odjel koji tamo postoji. Otac mi je liječnik i morali smo tražiti vezu da dođem u psihijatrijsku ustanovu. Bila sam svjesna svoje bolesti, ali se nisam htjela liječiti sve dok nisam došla u fazu da sam samo ležala u krevetu i silom se ustajala jesti i na toalet. Kad me otac više nije mogao takvu gledati otišla sam u Vrapče svojevoljno, ali teška srca", počinje svoju životnu priču Vanda Mršić Šimić koju je pretočila u knjigu "Sama u tamu" čija je promocija održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.






- Jednog mi je ponedjeljka došao mladi liječnik Goran Jurcan koji mi je promijenio život. Pronašao je adekvatnu terapiju za mene. Osim što je izuzetan liječnik, on je i izuzetan čovjek. Njemu zahvaljujem što sam izišla iz tame u kojoj sam se našla. Unatoč tome i dalje idem svaka dva tjedna kod njega na psihoterapije i pijem minimalno lijekova. Radimo na tome da se potpuno "skinem s njih. Moje je dijagnoza bila teška depresijska epizoda bez psihotičnih simptoma F32.2. Moj je put bio put pakla kad se čovjek nađe pred zidom. Pročitala sam o tome tisuće knjiga jer, iako mi ljudi govore da nisam luda, samu sebe sam htjela uvjeriti u to - kaže Vanda.


Kao razloge depresije navodi dugotrajnu nezaposlenost zbog čega se osjećala jadnom i beskorisnom te, nakon udaje, nemogućnost imanja djece.


- Čaša se jednostavno prelila. Krenulo je s vrtoglavicama. Prošla sam doktore, neurologe, čak sam pila lijekove za tlak. Sve mi se ponavljalo dok nisam došla u Vrapče. Unatoč lijekovima mislim da se čovjek treba što više može boriti sam. Iako više nisam u tami, nikad neću zaboraviti pakao kroz koji sam prošla - završava Vanda zahvaljujući svom psihoterapeutu, sestrama Željki i Maji, majci Zdenki i tati Željku. Iskazala je na kraju želju da se u Požegi osnuje udruga osoba oboljelih od depresije i drugih psihičkih bolesti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI