Digitalna tehnologija u nastavi: ¨Djeca su oduševljena, treba ih gurnuti u to i tražiti puno¨

Lidija Kralj
(FOTO: Vjeran Blašković)

24.08.2015. | Promo
Pregleda: 6515

- Korištenje digitalnih alata, društvenih mreža i interneta u nastavi zahtjeva odgovornost učitelja. Surfajući internetom ostavljaju se digitalni tragovi, Google i Facebook pamte što ste radili, pisali, komentirali. Kada koristite Facebook u profesionalne svrhe onda morate znati koje su granice, jer se sve vidi. Nekim privatnim komentarima i mišljenjima o poslu na Facebooku možete si napraviti štetu - rekla je profesorica Lidija Kralj iz Osnovne škole Veliki Bukovec na edukacijskom predavanju o digitalnim sadržajima u nastavi koje se održava za nastavnike Obrtničke i Tehničke škole.






Ona je u travnju proglašena najinovativnijom nastavnicom u korištenju digitalnih tehnika u nastavnom procesu na nivou cijele Hrvatske, a prestižno priznanje dobila je u centrali Microsofta, američkom gradu Redmondu.
- Tamo se okupilo oko 300 učitelja iz cijeloga svijeta. Nakon niza radionica u kojima smo trebali primjenjivati tehnologije Microsoft mi je dodijelio priznanje. U grupi sam bila s nastavnicima iz Južne Amerike, Kine i Kanade - priča profesorica Kralj koja jedina u Hrvatskoj ima službeni Microsoftov certifikat za primjenu digitalnih tehnologija u nastavi.


Tijekom 10 radnih dana 16 profesora s Obrtničke i Tehničke škole proći će njenu edukaciju kako koristiti računalo, internet te poseban software u nastavnim procesima. Učitelji su se danas upoznali s višekorisničkim platformama, poput digitalnih ploča, ali i drugim digitalnim tehnologijama koje mogu poboljšati učinkovitost nastave te dodatno zainteresirati učenike za predmet.





Posebnu pozornost profesorica Kralj u narednim će danima posvetiti društvenoj mreži Yammer kojoj mogu pristupiti samo profesori, nastavnici i učenici, nitko van sustava nema pristup. Putem te mreže nastavnici mogu osmisliti suvremenu nastavu te biti u kontaktu s učenicima na njima prihvatljiv način, kako to već pružaju suvremeni online servisi.
- Predajem djeci matematiku u 7. i 8. razredu. Moja iskustva su odlična i djeca to prihvaćaju. Oduševljeni su, djeci treba pokazati dobar primjer i tražiti puno od njih, djeca mogu stvarati kvalitetan multimedijalni sadržaj, samo ih treba gurnuti u to - rekla je Lidija Kralj.

Osim nje, požeškim će profesorima dio predavanja održati profesor Silvijo Novak sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu te profesor Hrvoje Mikolčević iz Požege.



Edukacija o digitalnoj nastavi provodi se u sklopu projekta "Energetska efikasnost u graditeljskim zanimanjima - vještine i kompetencije za budućnost i radna mjesta" za koji je odobreno 1,3 milijuna kuna prihvatljivih troškova u 100-postotnom iznosu.  Provoditelj projekta je Obrtnička škola Požega, a partner Tehnička škola Požega i Graditeljska škola Čakovec. Projekt je financiran kroz Europski socijalni fond "Razvoj ljudskih potencijala".

- Trenutno se u sklopu projekta provodi izrada dva nastavna kurikuluma u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO). Nastavnici se okupljaju subotom, počeli su 22. kolovoza, a završit će 12. rujna - rekla je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder dodajući kako se provedbom ovoga projekta podiže standard predavanja i u Tehničkoj i u Obrtničkoj školi.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI