Požežanin na radu u islamskim zemljama: Pri izlasku uvijek odvrtim film i pitam se ¨Što ako...?¨

Ilustracija
(FOTO: Wikimedia Commons)

08.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10877

Irak, Sirija, Libija, Maroko, Sudan, samo su neke od zemalja u kojima je u sklopu svog posla posljednjih godina boravio naš sugovornik, Požežanin koji se i trenutačno nalazi u Africi. U telefonskom razgovoru s njim pokušali smo doznati kako izgleda život u zemljama u kojima je stupanj rizika visok ili vrlo visok te kako se Europljani prilagođavaju na takav život.

- Pravila su strogo propisana. I njihovo poštivanje nije opcija, već obaveza – kaže nam.

- Pravila ponašanja postavljaju se na temelju procjene. Ako je procijenjeno da pri izlascima iz kampa treba pratnja, toga se strogo pridržavamo. Postoje situacije gdje izvan kampa izlazimo samo s pancirkom i kacigom, ali i one, gdje se vozimo u blindiranom autu s kacigom i pancirkom uz dva naoružana pratitelja u autu te i dva vozila ispred odnosno iza nas s još četiri naoružana čovjeka u svakom od njih – prepričava.


Kaže da pri dolasku u kamp dobivaju točne upute kuda se smiju kretati, gdje je, a gdje nije potrebna pratnja.


Kretanja izvan kampa strogo su praćena i svaka dva sata dužni su javiti se jer se u protivnom pokreće potraga za tom osobom.

Situacija koja je ovih dana zabilježena u Egiptu, dodaje, mogla se dogoditi svakome jer se procjene rade na temelju prijašnjih godina i situacija.

- Nemaš što hodati bilo gdje. Komunikacije s lokalnim stanovništvom nema, osim onih s kojima radimo u bazi. Lokalno stanovništvo zapravo i ne viđamo jer su baze od gradova udaljene i po 150 kilometara kroz pustinju. Ili ćeš se priviknuti na ta pravila ili nećeš ići u te zemlje. Ili tako ili nikako. Do sada nisam imao rizičnih situacija, no uvijek odvrtim film i sam sebe pitam: Što ako.....? – zaključuje naš sugovornik.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI