Stršljeni napadaju vinogradare: U jednom gnijezdu zna ih biti na tisuće

Kaptolački vatrogasci u noćnoj intervenciji
(FOTO: DVD Kaptol)

07.08.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 8584

Sela podno Papuka sve više muku muče s najezdom stršljena. Najgora situacija je oko koliba ili vikendica smještenih uz njihove vinograde. Zbog opasnosti od uboda poljoprivrednici su sve više u strahu kad moraju raditi na zemlji pa se za pomoć obraćaju vatrogascima.

U DVD-u Kaptol potvrdili su nam da ih posljednjih tjedana gotovo svakog dana zovu mještani njihovog i susjednih sela koji ih traže da uklone opasna gnijezda. Jedno takvo snimili smo u vinogradima iznad Golog Brda gdje je i inače najgora situacija. Samo u posljednjih tjedan dana ondje su vatrogasci imali pet takvih intervencija. Kako je vidljivo na fotografijama iz jednog od vinograda gnijezdo koje prijeti poljoprivrednicima promjera je metar puta metar, a znalo ih se naći i većih.




– U jednom takvom gnijezdu može biti i nekoliko tisuća stršljena. Savjetujemo ljudima da ih ne pokušavaju sami uklanjati jer je to iznimno opasno. Radije neka zovu nas da izađemo na teren i uklonimo ih na siguran način. To se uvijek radi u večernjim satima – rekao nam je Josip Svoboda, zapovjednik DVD-a Kaptol. Osim u vikendicama gnijezda stršljena skidao je i u obiteljskim kućama. Prošle godine jedno takvo skidao je iz kuće u Doljanovcima.


– Najveće koje sam vidio bilo je u Komarovcima. U njemu ih je bilo na tisuće i nije mi bilo svejedno dok su mi letjeli oko glave. Većinom gnijezda grade na visokim mjestima, a najčešće pod krovovima. Dosad me srećom nikad nisu uboli – priča Svoboda.

Iako uklanjanje gnijezda nije u njihovom opisu posla ili nadležnosti dosad se nije dogodilo da su vatrogasci odbili poziv na takve intervencije. Da bi se zaštitio od eventualnih napada i uboda Svoboda je dao sašiti specijalno zaštitno odijelo.

– Radi se o odijelu sličnom pčelarskom samo što je ovo još malo pojačano. Dva odijela sam platio 700 kuna – ispričao nam je vatrogasac. I mještani Golog Brda svjedoče o problemima sa stršljenima. U posljednje vrijeme česti su napadi na mačke što prijašnjih godina nije bio slučaj.

– Kad sam došao autom do vikendice ugledao sam roj stršljena. Uplašio sam se i odmah okrenuo auto i vratio se kući – prisjetio se mještanin Golog Brda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI