Haljine iz kripte: ¨Možemo prepoznati stav, život i modu toga vremena¨ (foto)

Radovi u kripti požeške katedrale
(FOTO: HRZ)

24.07.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 8159

Djelatnice Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, Gordana Car, Venija Bobnjarić-Vučković i Lana Čačić dobitnice su godišnje nagrade "Vicko Andrić" koja se dodjeljuje pojedincima i pravnim osobama za njihov izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine. Nagrada je dodijeljena za izvrsnost izvedbe konzervatorsko-restauratorskih radova na grobnom tekstilu iz katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi.

- Izabrali smo pet pogrebnih haljina, dvije od toga su haljine s maramama. One najbolje predstavljaju različita razdoblja 19. stoljeća. Nakon toga smo ih preuzeli i kroz godinu dana simulirali mikroklimatske uvjete.







- Provedeno je prosušivanje koje je trajalo mjesec dana da bi nakon toga krenuli nužni radovi kao što su dezinfekcija, proces uklanjanja grubih nečistoća, uranjanje u 70-postotnu otopinu etanola, pranje u dvije kupke, ispiranje te sušenje na modeliranim lutkama kako bi povratile svoj izvorni oblik. Ti radovi su obavljeni 2006. godine da bi nakon toga svake godine, kako su dopuštala sredstva, nadograđivali restauratorske radove - objašnjava Car.

Do sada su bile dvije izložbe, jedna 2007. godine, druga prošle godine u Požegi, o čemu smo pisali. Trenutno su u Hrvatskom restauratorskom odjelu, no gospođa Gordana se nada da će ih Požeška biskupija, koja je i vlasnik haljina, uskoro preuzeti.

- Ovo je rijedak primjer u Hrvatskoj,  krasan primjer presjeka povijesti 19. stoljeća. Značaj je u tome što se tada prvi put javlja pojam mode, vide se promjene iz dekade u dekadu, čak preklapanja različitih stilova. Kao da se možemo vratiti i kroz odabir haljina za svoje posljednje putovanje, spoznati njihov stav, život, modu tog vremena a i pogrebne običaje tog vremena.

Ta spoznaja vas ne može ostaviti ravnodušnima i pobuđuje poštovanje. Moram naglasiti zasluge i požrtvovnost kolega iz Konzervatorskog odjela u Požegi - zaključila je laureatkinja Gordana Car.












Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI