Bez ksenofobije: ¨Želimo ljude naučiti da prihvate različitosti¨

11.07.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 12461

Šesto izdanje PožArta u sklopu kojega se održava "Galerija ulice" u požeškoj šetališnoj zoni posvećeno je Dragutinu Lermanu i borbi protiv ksenofobije, straha (mržnje) od stranaca i nepoznatoga.

- Mi ustvari želimo naučiti ljude da gledaju oko sebe s osjećajem i da ono što ne razumiju ipak prihvate. Sudjeluje je 10-tak slikara koji su slikali razne vrste glava, različitih dimenzija i tekstura. Također, sudjelovalo je nekoliko kipara te slučajnih prolaznika. Svake godine slike predstavljamo na pozornicama mladih slikara, a drugi dan te iste slike izlažemo na ulici iz razloga da vidimo kako funkcioniraju u prostoru. Zanimalo nas je imaju li te slike jednaku vrijednost na pozornici i među ljudima na ulici, prođu li ljudi pored slike i ne osvrnu se ili pak zastanu - rekla je organizatorica, požeška slikarica Snježana Mekić Delić.

- Ovakve izložbe ne predstavljaju samo slike, već i interakciju s ljudima što nam je cilj. Zadovoljna sam odazivom i reakcijom ljudi, a posebno me uveselilo kada su djeca crtala po pločniku kredama i ugljenom. Cijeli događaj odvija se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Požege tj. u okrilju manifestacije Požeško kulturno ljeto.


Umjetnici vas pozivaju da ih posjetite večeras do 21 sat u požeškom šetalištu i poduprete spoznaju da ksenofobiji nije mjesto u našem društvu. U sklopu Galerije ulice izlažu i umjetnici koji izrađuju upotrebljive predmete, ukrase, igračke i sl. što sve možete razgledati i dodirnuti te porazgovarati s autorima.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI