¨Ovo je najteži period za obrtnike jer je sve više radnika crno¨

Jeleni Ivaniš uručena je majstorska diploma za frizerku
(FOTO: Lidija Galić)

10.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 15918

Županijska Obrtnička komora iznjedrila je 30 novih majstora u ukupno 12 obrtničkih zanimanja. I dok neki od polaznika tek razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, drugi su već godinama u poduzetničkim vodama.

Frizerka sam po zanimanju. Imam završenu četverogodišnju frizersku školu i punih 26 godina radnog staža. Jednostavno sam željela imati i taj papir – rekla nam je Jelena Ivaniš iz Slavonskog Broda.

Kaže kako obrtnici u posljednjih nekoliko godina prolaze kroz vrlo teško razdobolje.


- Teško je. Ovo je najteži period za obrtnike jer je sve više radnika crno. Ljudima je zbog krize još uvijek važnija cijena nego kvaliteta i svi traže što jeftiniju uslugu. Ipak, opstajemo nekako. Prisiljeni smo raditi sami, dvokratno, kao vojnici. Druge nema – dodala je Jelena.


Manuela Brdar iz Nove Gradiške punih 15 godina bavi se ugostiteljstvom. Danas joj je uručena majstorska diploma natkonobara.

- Imam vlastiti ugostiteljski lokal. Za diplomu sam se odlučila jer sam stekla nova znanja i vještine. Između ostalog, u EU se traže majstorski ispiti. Planiram ostati u tom poslu i vjerujem da ćemo prebroditi ovu krizu s kojom se danas svi obrtnici bore – rekla nam je Manuela.



Na dodjeli diploma predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mirjana Duvnjak, pojasnila je budućim obrtnicima i poduzetnicima poticajne mjere HZZ-a prilikom pokretanja vlastitog posla i zapošljavanja.

Senka Horvat iz Regionalne razvojne agencije PANORA predstavila im je natječaje na koje se mogu prijaviti za povlačenje novca iz različitih fondova.

- Visokoobrazovani ljudi i veliki znalci mogu svašta patentirati i izmisliti, no bez majstora to ne može funkcionirati. Nažalost, gospodarska situacija nije sjajna, ali vjerujem da će vrijeme koje dolazi ići u korist stvaranja novih vrijednosti i poboljšanja standarda svih nas – poručio je prilikom podjele majstorskih diploma dožupan Željko Jakopović.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI