¨Ovo je najteži period za obrtnike jer je sve više radnika crno¨

Jeleni Ivaniš uručena je majstorska diploma za frizerku
(FOTO: Lidija Galić)

10.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 15891

Županijska Obrtnička komora iznjedrila je 30 novih majstora u ukupno 12 obrtničkih zanimanja. I dok neki od polaznika tek razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, drugi su već godinama u poduzetničkim vodama.

Frizerka sam po zanimanju. Imam završenu četverogodišnju frizersku školu i punih 26 godina radnog staža. Jednostavno sam željela imati i taj papir – rekla nam je Jelena Ivaniš iz Slavonskog Broda.

Kaže kako obrtnici u posljednjih nekoliko godina prolaze kroz vrlo teško razdobolje.


- Teško je. Ovo je najteži period za obrtnike jer je sve više radnika crno. Ljudima je zbog krize još uvijek važnija cijena nego kvaliteta i svi traže što jeftiniju uslugu. Ipak, opstajemo nekako. Prisiljeni smo raditi sami, dvokratno, kao vojnici. Druge nema – dodala je Jelena.


Manuela Brdar iz Nove Gradiške punih 15 godina bavi se ugostiteljstvom. Danas joj je uručena majstorska diploma natkonobara.

- Imam vlastiti ugostiteljski lokal. Za diplomu sam se odlučila jer sam stekla nova znanja i vještine. Između ostalog, u EU se traže majstorski ispiti. Planiram ostati u tom poslu i vjerujem da ćemo prebroditi ovu krizu s kojom se danas svi obrtnici bore – rekla nam je Manuela.



Na dodjeli diploma predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mirjana Duvnjak, pojasnila je budućim obrtnicima i poduzetnicima poticajne mjere HZZ-a prilikom pokretanja vlastitog posla i zapošljavanja.

Senka Horvat iz Regionalne razvojne agencije PANORA predstavila im je natječaje na koje se mogu prijaviti za povlačenje novca iz različitih fondova.

- Visokoobrazovani ljudi i veliki znalci mogu svašta patentirati i izmisliti, no bez majstora to ne može funkcionirati. Nažalost, gospodarska situacija nije sjajna, ali vjerujem da će vrijeme koje dolazi ići u korist stvaranja novih vrijednosti i poboljšanja standarda svih nas – poručio je prilikom podjele majstorskih diploma dožupan Željko Jakopović.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI