Župan prozvao Vladu RH: ¨Kradu nam i ono malo novca što dobivamo. To nije radio ni Gadafi¨

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: Lidija Galić)

10.07.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7153

"Svi ministri i predsjednik Vlade žele uništiti lokalnu samoupravu. To potvrđuje i novi paket "noćnih zakona" ove,  nesposobne Vlade RH. Ministarstvo turizma u hitnu proceduru šalje novi paket izmjena i dopuna zakona kojim će mala i nedostatna sredstva lokalne samouprave biti centralizirana", tvrdi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Naime, pojašnjava župan, novim prijedlogom zakona mijenja se dosadašnji model raspodjele novca kojim deset posto prihoda iz turizma pripada županijama, gradovima i općinama 65 posto, a 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici. Sada se to želi okrenuti tako da 65 posto sredstava ide Hrvatskoj turističkoj zajednici.

- Opet nam kradu i ono malo novca što daju u naše županije što znači da će gradovi i općine morati zatvoriti svoje turističke zajednice. Tako ni Gadafi nije upravljao sa sustavom - ogorčen je župan.


U našu je županiju u ovoj godini umjesto 500 tisuća kuna pristiglo 280 tisuća kuna potpore iz Ministarstva turizma, a znamo da je istovremeno Istra dobila sedam milijuna kuna.


- Ako i ta sredstva ne dođu, nego ih država uzme u džep, kojim smjerom ide turizam na kontinentu? Netko očito želi kontinentalni turizam staviti izvan bilo kakve mogućnosti razvoja - zaključio je župan.

- Ministre, odustanite od ćorava posla, idite na godišnji odmor i bavite se ljetovanjem, a posao ostavite ljudima koji znaju - poručio je župan.



Direktorica TZ požeško-slavonske županije Maja Jakobović pojašnjava da će, prođu li izmjene zakona, općina Velika, primjerice, morati zatvoriti svoj turistički ured. Istu sudbinu će doživjeti i mnoge druge turističke zajednice u gradovima i općinama.

- U suprotnosti je to sa strategijom razvoja turizma koju je usvojio Sabor i u kojoj se kaže da su nositelji razvoja turizma upravo lokalne sredine. Prijedlog zakona sada smanjuje sredstva tim sredinama centralizirajući ih i gomilajući na računu Hrvatske turističke zajednice koja je prošlu godinu završila s čak 80 milijuna neutrošenih kuna - pojašnjava Jakobović.

Javna rasprava o prijedlozima zakona je u tijeku i na njegove su loše strane ukazali već Ministarstvu turizma.

- Ma ovo se kosi sa zdravim razumom. Oni žele dokazati da župani, gradonačelnici i načelnici nisu sposobni ljudi. Ispada da treba ukinuti jedinice lokalne samouprave, vjerojatno i Republiku Hrvatsku i neka ostane samo ova Vlada i ministri jer oni su sami sebi dostatni - zaključio je župan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI