Horvat Aurea fest nazvao cirkusiranjem: ¨Što se to događa s požeškim festivalom?¨

Bruno Horvat (SDP)
(FOTO: Lidija Galić)

30.06.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10116

"Dva mjeseca prije festivala na službenim stranicama Aurea festa još uvijek stoji najava za prošlogodišnji festival. Ovih se dana u medijima prvi put pojavila informacija da je prošlogodišnji  Aurea Fest koštao gotovo 1,1 milijun kuna te kako još uvijek postoje dugovi stari sada već skoro godinu dana. Jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih  festivala  pretvoren je u preskupo cirkusiranje  koje se nažalost nastavlja i ove godine", ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Bruno Horvat, član Gradskog odbora SDP-a.

Kaže da je nekoliko godina i sam sudjelovao u organizaciji festivala te da je pokazatelj uspješnosti ove manifestacije bio upravo izravan prijenos na HTV-u, što ove godine neće biti.

- To je otprilike kao da gledate odgođenu snimku prijenosa hrvatske nogometne reprezentacije - kaže.


"Još nemamo rezultate natječaja"


- Imali smo festival s najvećim imenima tamburaške i zabavne glazbe. Natječaj koji je objavljen na stranicama ovog i ovakvog festivala završio je 31. 5. 2015. i rečeno je da će imena 10 izvođača po pozivu biti objavljena do 16. 4. 2015. , a pjesme za njih do kraja svibnja 2015. Do danas nemamo rezultate natječaja. Od organizatora saznajemo da se od toga odustalo. 60 dana prije festivala mijenjati pravila već raspisanog natječaja i to po njegovom završetku najbolje govori o tome što o festivalu misle ugledni hrvatski autori i izvođači - kaže dalje Horvat.

- Nema više ugostiteljskog šatora za građane, nema tematskih ulica, nema sajma starih zanata, nema izbora najljepšeg izloga. Što se to se to događa s nekad uglednim požeškim festivalom? Kako se uspjelo ulupati  1,1 milijun kuna u manifestaciju koja je prijašnjih godina koštala uvijek ispod pola milijuna kuna?  - pita na kraju Horvat.

Škorvaga: "Nisam mađioničar"

- Nekad je festival bio tri dana, a lani sedam. Ako se s pola milijuna kuna može sve to napraviti, ja taj mađioničar nisam. Možda on je - prokomentirao je direktor festivala Veljko Valentin Škorvaga tvrdnje Brune Horvata.

Ponovio je da su na HRT-u  pravila igre promijenili u hodu.

- Na završnom razgovoru s Vesnom Karuzom prije tri dana rečeno nam je da ako smo došli zbog izravnog prijenosa, možemo odmah otići. Nažalost, oni su ocijenili da festival već godinama nije na razini poput Splita i Omiša koji su jedini koji će biti izravno emitirani te festival u Krapini koja slavi 50 godina postojanja - kaže Škorvaga.

Zbog toga, dodaje dalje, nisu objavili ni popis izvođača jer bi naknadno moralo izbaciti osam pjesama budući da će HRT emitirati samo njih 15, umjesto 23 kao što je bilo dosadašnjih godina.

- Stranice ćemo ažurirati kad budemo imali novca jer nitko ne želi raditi besplatno. Nismo uprihodovali ni spomenutih 1,1 kuna jer su neki sponzori lani na kraju odbili potpisati ugovor. I s tako skromnim proračunom mi smo napravili veliki iskorak. Imamo dvostruko manje novca od Vinkovačkih jeseni i pet puta manji proračun od Špancir festa. Festival je, prema riječima mnogim naših sugrađana, konačno dobio građanski štih - istaknuo je  Škorvaga te je ujedno pozvao sugrađane da i sami pomažu, a ne odmažu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI