Nepoznata sudbina pakračkog velikana: ¨Znam da bi moj brat želio biti sahranjen uz obitelj¨

Ankica Havlena
(FOTO: Martina Pleše)

15.05.2015. | Martina Pleše
Pregleda: 6678

"Moram prvo reći da mi je zaista drago što je dr. Oto Kraml pokrenuo ovakav događaj. Sve je više ljudi bolesno, a i Lipik se treba poticati da napreduje dalje", rekla nam je Ankica Havlena, sestra nestalog Ivana Šretera, pakračkog velikana i ratnog ravnatelja koji je početkom Domovinskog rata zarobljen, odveden u logor te mu se gubi svaki trag.

- Prošlo je puno vremena otkad sam izgubila brata. Osjećam se pusto i napušteno. Žao mi je što mu još uvijek nisu nađeni posmrtni ostatci jer znam koliko bi mu, kao i meni, bilo važno da ga se sahrani u obiteljsku grobnicu. Bitno je da ga nađemo, da bude tamo gdje mu je mjesto, uz svoju obitelj - dodaje Havlena.

S Ankicom Havlenom razgovarali smo na 5. po redu Balneološkom skupu "Dr. Ivan Šreter" koji je danas organizirala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim društvom za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje.





- Skup se održava iz dva razloga. Prvi je memorijalni u počast našem velikanu te ratnom ravnatelju dr. Ivanu Šreteru koji je stradao u ratu i nažalost se čak i danas ne zna gdje su mu posmrtni ostatci. Drugi dio skupa je stručni gdje razgovaramo pretežito o kontinentalnim lječilištima, gdje razgovaramo najviše o liječenju termo-mineralnom vodom, tojest liječenju putem prirodno ljekovitih faktora. Dr. Šretera sam jako dobro poznavao. Deset godina smo zajedno radili. Dijelili smo dobro i zlo. On je zaista bio jedan veliki čovjek, prijatelj, humanist i radni kolega - izjavio je dr. Oto Kraml.



Na stručnom skupu sudjeluju brojni liječnici fizijatri i ostali stručnjaci predstavljajući svoje radove iz područja balneologije i razvoja zdravstvenog turizma. Prigodni govor održali su Darko Kelemen, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, lipički gradonačelnik Vinko Kasana te dožupan Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha. Nakon kratkih govora uslijedio je autorski dokumentarni video uradak "Bolnica Lipik u Domovinskom ratu".



Svečanost otvorenja uveličao je Komorni tamburaški koncert Osnovne glazbene škole pod vodstvom Tomislava Galića. Sudionici skupa i ostali posjetitelji namjeravaju tijekom dana proći šetnicom "Jelkina staza".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI