Pleterničani proizvode ¨Bakine bombone¨ protiv kašlja: ¨Imamo vlastitu tvornicu i super nam je!¨

Štand učeničke zadruge Neven iz Pleternice
(FOTO: Aleksandar Grlić)

10.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8935

Na 1. Smotri učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije u požeškoj pješačkoj zoni okupilo se šest zadruga. Bile su tu "Lipa" OŠ Lipik, učenička zadruga Srednje škole Pakrac, "Pčelice" OŠ Antuna Kanižlića iz Požege, "Neven" OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice i "Cucurbita" OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca. Najboljom zadrugom na temelju niza kriterija je proglašena Cucurbita, ali malim zadrugarima je zapravo najvažnije bilo predstaviti svoju zadrugu i kraj iz kojeg dolaze. Učenici Lermanove škole će za to dobiti priliku na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu.






- Na ovoj, prvoj smotri možda i nema puno zadruga, ali bitno je da je pokrenuta inicijativa. Vjerujem da će u narednim godinama biti više učeničkih zadruga i da će učenici pokazati sve svoje znanje, kreativnost i vještine kojima danas svjedočimo. Požeško-slavonska županija će u okviru svojih mogućnosti poduprijeti rad učeničkih zadruga. Vjerujem da će ovi sadržaji biti zanimljivi našim sugrađanima, isto tako se nadam i da će i škole svoju promociju iskoristiti komercijalno. Danas ćemo svjedočiti, ne samo vještini, nego dati i kamen temeljac nekom budućem poduzetništvu naših učenika - izjavio je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana prilikom otvaranja smotre.




- Članovi smo učeničke zadruge Cucurbita iz Brestovca i već dulje vrijeme djelujemo na području učeničkog zadrugarstva. Sudjelujući na raznim manifestacijama uvidjeli smo dobrobit ovakvog rada. Svi zadrugari imaju zajednički cilj pokazati zajednici kako u svojim "malim velikim" zadrugama stječu radne navike, uče poduzetničke vještine i razvijaju odgovornost za okoliš. Trenutno u našoj županiji djeluje šest učeničkih zadruga. Posebno nam je drago što su protekle godine osnovane nove zadruge i što smo uspjeli formirati svoju podružnicu Hrvatskog zadrugarstva. Nadamo se da ćemo danas potaknuti i ostale škole - rekla je voditeljica Učeničke zadruge Cucurbita Maja Davidović, ujedno i predsjednica podružnice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Požeško-slavonske županije.



- Imamo balzam za usne od kokosa i ruža, tu su i "bakini bomboni" protiv kašlja. Oni su na bazi propolisa, meda, kadulje i šećera. Imamo svoju vlastitu malu tvornicu bombona. U zadruzi nam je jako zanimljivo. Stalno se zabavljamo, učimo se raznim vještinama. Ima nas jako mnogo, prosječno nas na radionicu dođe dvadesetak. Mislim da bi svaka škola trebala imati zadrugu. Imamo i veliki školski vrt u kojem uzgajamo svakakve vrste cvijeća. U njemu je posebno zabavno raditi jer se malo i zaprljamo - ispričala nam je Ana Barišić, učenica 7. razreda, OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice i članica učeničke zadruge Neven.

- U našoj sekciji nas je šest, a ukupno nas ima 18. Zadruga postoji od 2002. godine, a u nju sam ušao tako što me odabrala učiteljica. Moraš biti vrijedan i uzoran učenik da bi bio član. Imamo stolarsku i likovnu sekciju. Mi dečki više volimo stolarsku. Najviše volimo raditi stolice jer su najlakše za izraditi, ali radimo i svijećnjake, zečeve, okvire, stalke za papir i slike. U zadruzi se okupljamo dva-tri puta tjedno, to nam ne uzme puno vremena, a puno je zabavnije nego na klasičnoj nastavi. Vodi nas profesorica Ankica Sedlaček, a u zadruzi naučimo više o radu s drvetom, nego na nastavi - rekao nam nam je Antonio Andreatto, učenik 2. razreda Srednje škole Pakrac.



- Ima nas stotinjak, a djelujemo četiri godine. Imamo školski voćnjak u kojem uzgajamo jabuke i šljive. Imamo i dekorativnu skupinu na kojoj izrađujemo unikatne svijećnjake, slike, sapune. Najzanimljivije je pravljenje sapuna od baze, mirisa i boje, cijela škola miriši kad to radimo. Na radionicama nas prosječno bude šestero, a odabere nas razrednica. To nam je zapravo nagrada za dobro ponašanje i dobre ocjene u školi. Nije nam prvi put da smo u Požegi, sudjelovali smo i na Danima jabuka. Pozivamo sve da kupe naše lipičke sapune i rukotvorine - kazale su nam Ilona Čukelj i Lorena Varat, učenice osmog razreda OŠ Lipik i zadrugarke "Lipe".



- Radimo razne stvari od drveta, vlakiće , dvorce, ogrlice i posuđe. Zadrugarstvo je druženje, sretni smo kad nešto napravimo i treba biti dosta maštovit. Najteže je zakucavati čavliće, pogotovo na tenkovima. Nekad se malo lupimo i po prstima, ali ne smeta nam to. U zadruzi nas ima 57. Uz to heklamo ogrlice, krunice i narukvice. To nas je naučila naša pedagoginja, a s drvetom nas uči raditi nastavnik. U svom školskom vrtu u Vidovcima uzgajamo ljekovito bilje, ogroman je i u njemu imamo smilje, glog, lavandu, divlje jagode. Sve što zaradimo ide u zadrugu za materijal za nove projekte - rekla nam je na kraju Doris Malvić, članica učeničke zadruge OŠ Antuna Kanižlića iz Požege "Pčelice".











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI