Ronko: Nemaju niti jedan projekt, a kite se tuđim perjem

Zdravko Ronko
(FOTO: SDP)

09.03.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 11395

"Prekinut je negativan trend u gospodarstvu, stvoreni su svi uvjeti za stabilan i trajan rast BDP-a i Republika Hrvatska izlazi iz recesije", istaknuo je Zdravko Ronko, saborski zastupnik i predsjednik požeško-slavonskog SDP-a na današnjoj konferenciji za medije.

Ronko je nabrojao što je, po njegovu mišljenju, Vlada Zorana Milanovića učinila u proteklom razdoblju. Između ostalog, spomenuo je rast industrijske proizvodnje i robnog izvoza, povećanje prometa u trgovini na malo, rast turizma, spašavanje 20.000 radnih mjesta kroz predstečajne nagodbe, uvođenje fiskalizacije, povećanje zajamčene minimalne plaće, poticaje za zapošljavanje mladih i poljoprivredu.

Zatim se osvrnuo na spajanje požeške i pakračke bolnice u jednu ustanovu, što je u Pakracu, a posebno među HDZ-ovim političarima naišlo na velik otpor. Ronko tvrdi da njihova nastojanja da se pakračka bolnica ponovno odvoji neće uroditi plodom jer, prema njegovim podacima, rezultati spajanja su pozitivni.


- Spojene bolnice potrošile su u 2014. godini 13 milijuna kuna manje nego 2013. godine, a obradile 16.000 pacijenata više. Ugovori o djelu u pakračkoj bolnici svedeni su na "nulu", sav posao odradilo 545 zaposlenih bez vanjskih ugovornih usluga. Stanje obaveza je s 54 milijuna smanjeno na 34 milijuna kuna, ispod razine 2011. godine. Nagodbama su raščišćeni svi brojni sporovi pakračke bolnice i prekinut je odvjetnički eldorado. Primjera radi, samo u 2013. računi za odvjetničke usluge bili su preko 500 tisuća kuna, e sad nema više zlatne koke. I zamislite, u prošloj godini nije upućen nijedan prigovor pacijenata na liječenje u pakračkoj bolnici, niti jedna tužba, a kako je bilo do pripajanja, "zna se" - rekao je Ronko ustvrdivši kako je sada u pakračku bolnicu "uveden red", ali da ni požeška nije ostala zakinuta.


Zatim se osvrnuo na požeški gradski list Požega.hr i naslovnicu na kojoj se gradonačelnik Vedran Neferović hvali kako Požega više nije grad s 0 kuna povučenih iz EU fondova.

- Ovaj malo zakašnjeli Pokladni list koji Čoraci nazvaše Požega.hr, da nije žalosno, doista bi bilo jedno šaljivo štivo iz kojeg se može iščitati kako sadašnja vlast nema ama baš niti jednog projekta, ali se kiti perjem prethodne vlasti i  pripisuje si knjižnicu, muzej, Trg sv. Terezije, Grabrik, fra Luku...U tom Pokladnom listu obznaniše nam Čoraci i da su na tim mojim projektima, za koje smo osigurali sredstva, dobili u 2015. čak 11 milijuna kuna, zaboravivši istaći da sam 2013. preko projekata priskrbio blizu 150 milijuna - rekao je Ronko, nabrojivši "svoje" projekte: cesta Požega - Nova Kapela, pruga Požega - Velika, kolektor Rokova - Orljava, kirurške dvorane i RTG, rotor Zapad, Glazbena škola, Knjižnica, Kempfova, vodovod G. Emovci, Novi Štitnjak, Seoci, Ženski zatvor.

Prije nego što je čestitao sugrađanima Grgurevo i Dan grada, osvrnuo se i na transparentnost Grada Požege.

- Što se tiče punih usta samohvale iz Grada Požege kako su za 2014. godinu od 127 gradova u RH na 40. mjestu po transparentnosti, nije na odmet reći kako je Požega, recimo, 2009. bila i na sedmom mjestu, ali i da je udruživanjem "više čorakuše" za informiranje i vijećnika čoraka Požega "otfrcila" na 39., a evo sad i na 40. mjesto - slikovito se izrazio na kraju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI