¨Učitelj je prije bio poštovan među učenicima i roditeljima, bio je autoritet¨

Dragica Marković
(FOTO: Tomislava Marošević)

25.02.2015. | Tomislava Marošević
Pregleda: 16517

"Non scholae, sed vitae discimus", stara je latinska izreka koja nas podsjeća da ne učimo za školu, već za život. Unatoč poplavi novih tehnologija i reformi mnogi se učitelji izjašnjavaju kako djeca danas ne uče bolje nego prije.

- Više od 40 godina predavala sam njemački jezik u različitim školama, a od 1986. godine pa sve do svog umirovljenja lani radila sam u Osnovnoj školi Lipik. Za vrijeme svog radnog vijeka prošla sam svašta, od nedostatka pribora za rad, promjene nastavnih metoda i sredstava, ogromnog broj učenika različitih afiniteta - tvrdi Dragica Marković, umirovljena nastavnica iz Pakraca.

Učeniku ne smiješ oduzeti njegovo, a oni to dobro koriste


- Jako dobro pamtim svoj rad s razredom u kojem je bila i jedna gluhonijema djevojčica. Iako sam s njom morala zasebno raditi, nisam ni na koji način dozvolila da je ostala djeca iz razreda obezvrijede. Taj odnos nje i ostalih učenika bio je nešto posebno; poticali su je, hrabrili i  suosjećali kad je bilo potrebno. Vjerujem da danas taj odnos ne bi bio tako čist kao nekada, evo zašto... Od početaka mog rada u školi pa do danas dosta se stvari promijenilo u odnosu učenika prema učiteljima i nastavnicima. Učitelj je nekad bio omiljen i poštovan, respekt prema njemu imali su i roditelji i učenici, nastavnik je bio veliki autoritet i u školi i van nje, Osim toga roditelji su nekad imali više vremena za djecu. Iako nisu bili obrazovani kao danas, učili su svoju djecu da moraju izvršavati svoje obaveze i dužnosti, poštovati kako sličnosti, tako i razlike, dok su danas u prvom planu prava učenika kao pojedinca.


- Roditelji su prezaposleni, nemaju se vremena baviti svojom djecom. Tu je i prisutnost medija, a čini mi se i da velik dio vremena provode živeći virtualni život. Da se razumijemo, nove tehnologije su nama učiteljima mnogo pomogle, ali nam i često oduzimaju pozornost učenika. Mobiteli, Facebook, fotografiranje pod nastavom, to su stvari s kojima  mi je bilo dosta teško izaći na kraj. Učeniku ne možeš oduzeti nešto što je njegovo, a oni to znaju jako dobro iskoristiti. Sad kad sam u mirovini, a iza mene je ogromno iskustvo, mogu reći kako je danas najgore to što svjesno potičemo učenike na "biflanje" gradiva, tako da oni, ni pri završetku školovanja, ne znaju kako biti samokritični - pojašnjava umirovljena nastavnica.

Učenik izvukao džepni nožić kad mu je trebala upisati jedinicu

Profesorica povijesti Ana Murišan iz Pakraca, također u mirovini, kazala je kako su konflikti između učenika i nastavnika u srednjim školama mnogo češći.

- Učenici u srednjoj školi mnogo češće izražavaju svoje nezadovoljstvo vezano za ocjene. Tako je jedan učenik za vrijeme nastave, tobože iz šale, izvadio džepni nož ne bih li odustala od jedinice koju je zaslužio, na što sam mu rekla da stignem upisati tu jedinicu dok on ustane i dođe do mog stola. Razredom se prolomio smijeh, a ja sam zaplijenila spomenuti nožić. Ta me priča svaki put podsjeti kako je najvažnije povjerenje između nastavnika i učenika - ispričala nam je svoju "anegdotu" umirovljena profesorica Morušan.

Danas bolja suradnja s roditeljima

Sanja Delač, učiteljica razredne nastave i ravnateljica Osnovne škole braće Radića u Pakracu, ima pak drukčiji pogled na promjene u obrazovanju.



- Danas se naglasak stavlja na učenike, a učitelji su tu da bi prenijeli znanje učenicima, bez zastrašivanja i prijetnji. Obujam posla ostao je isti, iako mi koji radimo kao učitelji i nastavnici najbolje znamo koliko truda treba uložiti da bi se uopće motiviralo učenika na rad, da ne govorimo o samom učenju. Uloga škole se strašno promijenila. Mi kao osnovna škola odlično surađujemo s roditeljima pa tako na roditeljskim sastancima nema javnog čitanja ocjena, komentari o vladanju učenika iznose se roditelju nasamo. Smatram kako je jako velik napredak to što škole danas, pa tako i naša, naglasak stavljaju na suradnju učitelja i roditelja, a sve radi boljitka naše djece - rekla nam je ravnateljica Delač.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI