¨Podvaljuju li nam loš plin? Promijenio je boju i gori neujednačeno¨

Plin - ilustrativna fotografija
(FOTO: Aleksandar Grlić)

19.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15858

"Posljednjih dana primijetili smo da je plin koji upotrebljavamo u kuhinji narančasto-plave boje, a ne kao prije plave boje i gori neujednačeno. U Hep plinu tvrde da im je kvaliteta jednaka kao i prije. Budući da nismo jedina obitelj koja sumnja u kvalitetu isporučenog plina u Požegi, zanima nas imate li informacija što događa", upitao je čitatelj iz Požege.

Prirodni plin je obično plave boje jer u njemu prevladava metan, no u HEP Plinu koji opskrbljuje i Požeško-slavonsku županiju tvrde da on može imati i druge boje te kako njegova kvaliteta nije upitna.

- To vam je uvijek tako nakon računa za prosinac, odmah se postavlja pitanje kvalitete i boje plina. Plamen može imati drugu boju zbog neočišćene peći, nepodešene mlaznice na grijaču ili peći. To može biti i zbog smjese samog plina što ne znači da plin ima lošiju kalorijsku odnosno ogrjevnu vrijednost. Prirodni plin je zapravo mješavina različitih plinova, ako bude nekog drugog plina malo više, boja je nešto drugačija, ali njegova kvaliteta nije ništa lošija - odgovara Davor Guttert, direktor Sektora za opskrbu HEP Plina.


- Inače, na našoj internetskoj stranici pišemo puno o kvaliteti plina. Za kvalitetu plina je prije svega odgovoran transporter plina Plinacro koji radi njegove laboratorijske analize svakih 15 dana i objavljuje ih na svojoj stranici. Inin laboratorij koji vrši analizu je ovlašten za takve analize i potpuno neovisan. Kvaliteta se provjerava i na ulazu u transportni sustav 24 sata dnevno. Te izvještaje u konačnici koristimo i pri obračunu samog plina jer određuju gornju i donju ogrjevnu vrijednost plina. To su priče bez kraja, prema svim analizama koje mi dobivamo, plin je u granicama propisanih standarda, čak i malo povećane ogrjevne vrijednosti u odnosu na minimalnu standardnu vrijednost - objašnjava Guttert.


- Posebno treba napomenuti da za standardnu kvalitetu plina nije mjerodavna boja plamena na trošilu plina. Ona ovisi u prvome redu o dobivenoj smjesi plina i zraka na plameniku. Ako je postignuta dovoljna količina zraka u smjesi za sagorijevanje, plamen će biti plave boje. Ako nema dovoljno zraka, bit će od žute do crvenkaste, što ovisi o količini zraka i vrsti ugljikovodika koji sagorijevaju - zapisano je u pojašnjenju objavljenom na stranicama HEP Plina.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI