Ustrijeljen prvi čagalj na našem području: ¨Opasni su za drugu divljač, ali ne i za ljude¨

Čagalj ustrijeljen na lipičkom području
(FOTO: LD Jelen)

29.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 30862

U lovištu u blizini Kukunjevca kod Lipika prošlog je vikenda ustrijeljen prvi čagalj na tom području, a možda i u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji. Invazivna neautohtona vrsta predatora je srodnik vuka, kojota i domaćeg psa. Na području Slavonije sve se više širi jer nema konkurencije u vidu vukova, za razliku od njih lovi obično sam ili u paru, vrlo rijetko u manjim čoporima manju i srednju divljač, ali i domaće životinje.

- To je neuobičajeni ulov iako smo čagljeve viđali u zadnjih godinu dana. Nije ga još nitko uspio odstrijeliti. To nije domaći predator, još nismo sigurni je li riječ o čistom primjerku jer se može križati i sa psima lutalicama. Dali smo ga na analizu u veterinarsku stanicu, uglavnom ima kratak rep i odlike pravog čaglja. Odstrijelio ga je jedan Zagrepčanin, prijatelj Hrvatskog lovačkog društva Jelen - rekao nam je pomoćni lovnik Dražen Sudetić.

- Ima ih, već su prešli sve granice, nažalost došli su i kod nas. Svojevremeno, kad je LD Jelen potpisao suradnju s Lovačkim društvom Krka-Lozovac iz Konjevrata u zaleđu Šibenika, poklonili su nam prepariranog čaglja jer su znali da ga nemamo. Željeli su da vidimo kako izgleda. Međutim, za desetak godina se pojavio i u našim krajevima. To je realnost, nema ih još toliko, ali malo pomalo su došli. U dobrom dijelu slavonske Posavine ga već ima puno. Već nekoliko godina se zamjećuju i kod nas. Jedan dio je došao s istoka, a drugi iz Bosne. Kao novi predator opasni su u prvom redu za sitnu divljač poput zeca i fazana, ali i za srneću divljač, pa čak i za mladunčad divlje svinje. Za ljude nisu opasni jer, kao i svaka divljač, bježe od ljudi - kaže Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije.


- Već smo u dogovorima i u ožujku ili travnju planiramo organizirati stručno predavanje profesora Boškovića iz Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na temu čagljeva. Cilj nam je upoznati lovce s tom vrstom. U sljedećim izradama lovno-gospodarskih osnova morat ćemo i njega uvrstiti kao divljač koja se ustaljuje na našim područjima. Zasad je samo u tragovima, nije populacija tolika da bismo morali promptno reagirati. Za godinu-dvije istječu zakupi naših lovišta i tad ćemo u osnove morati uvrstiti i čaglja - dodaje Vujnović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI