Na istoj parceli u Katastru jedini vlasnik, u Gruntovnici ih 21

Slaven Matoković s popisom naslijeđenih parcela
(FOTO: Lidija Galić)

24.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 20278

Nakon što je Bruni Kićanu iz Vilić sela preminula baka, postao je nasljednik njezine imovine. Popis naslijeđene zemlje proteže se na čak tri stranice, međutim, nije ni pokušavao zbrojiti ukupnu površinu jer su pojedini dijelovi parcela toliko sitni da ih je gotovo nemoguće izračunati. Dodatni su problem usklađivanje podataka Katastra i Gruntovnice, kaže nam Brunin šogor Slaven Matoković .

- I dok je Katastru Bruno jedini vlasnik određene parcele, u Gruntovnici je na toj istoj parceli upisan 21 nasljednik.  No, postoje čak i parcele koje je dobio u nasljedstvo, a da za njih nije niti znao da postoje. Pravno gledano sve je u skladu sa zakonom. Međutim, postoje primjeri gdje je Bruno vlasnik, 19 od ukupno 360 dijelova određene parcele. Ima čak primjera gdje je vlasnik svega pet i pol četvornih metra neke parcele. To je tolika zbrka i gotovo je nemoguće snaći se u tome. Pitali smo u Gruntovnici može li se odreći takvih sitnih parcela u nečiju korist i rečeno nam je da može, ali mora pokrenuti ZK ispravni postupak koji je višestruko skuplji od vrijednosti same parcele i košta oko pet tisuća kuna. – pojašnjava nam Matoković.




Problem bi mogao nastati, smatra Matoković, kad Bruno bude morao plaćati porez čak i na te sitne parcele od kojih već godinama neke koriste drugi mještani sela.


- Postoji parcela gdje su ljudi prije tko zna koliko godina izgradili kuću, a sada se ispostavilo da pravo na dio parcele ima Bruno. I da se odrekne svog dijela on će se i dalje u katastru voditi kao njezin vlasnik. Tako nam je rečeno u Gruntovnici - dodao je.



- Općina Vilić selo jedna je od nesređenih općina. Za takve slučajeve Zakon o zemljišnim knjigama propisao je pojedinačne ispravne postupke kojima se usklađuje stanje zemljišne knjige s faktičnim, stvarnim stanjem uživanja, koje u pravilu odgovara stanju evidencije u katastru. Stoga osoba koja ima opravdan razlog za vođenje postupka pokreće pojedinačni ispravni postupak. Stranka može podići i vlasničku tužbu - pojašnjava Anamarija Kovačević Turac, glasnogovornica Općinskog suda Požega.

Dodaje kako je to što je Kićan posjednik pojedinih katastarskih čestica u neznatnim dijelovima čest slučaj, pogotovo u općinama u kojima nije provedena komasacija ili obnova zemljišne knjige.

- Stranka ili može voditi sudske postupke kako bi se upisala i u katastarskoj i u zemljišnoknjižnoj evidenciji kao vlasnik i posjednik ili može raspolagati nekretninama u onoj evidenciji u kojoj je upisan, u korist trećih. Što se tiče troškova pojedinačnog ispravnog postupka, sud naplaćuje sudsku pristojbu na prijedlog u iznosu od 50 kuna i na rješenje u iznosu od 200 kuna, te ukoliko sudska komisija izlazi na teren naplaćuje izlazak prema Pravilniku o naknadama za obavljanje službenih radnji izvan zgrade suda. Ono što je zapravo najveći trošak, to je trošak stranke za pravnu pomoć odvjetnika - navodi se u pojašnjenju iz požeškog Općinskog suda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI