ʺZbog njih smo zavoljeli jazz, a sada dijelimo pozornicuʺ

Zagrebačko-rovinjsko-požeška fusion-jazz grupa Kombinat
(FOTO: Dušan Smodej/Kombinat promo)

12.07.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8172

- Na taj festival dolazi sam vrh, najveća svjetska imena. Izuzetna će nam čast biti nastupiti i dijeliti pozornicu s legendarnom grupom Return to Forever, ljudima koji su praktički izmislili fusion jazz - Zvjezdan Marjanović, požeški jazz-basist i član grupe Kombinat najavljuje nastup 17. srpnja na velikom Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju.

Rovinjsko-zagrebačko-požeški jazz-kvartet Kombinat (donedavno Combinate) osim Zvjezdana čine Marko Matošević, Kristian Terzić i Ante Gelo. Svatko od njih je profesionalni glazbenik, a dečki su ovoga ljeta potpuno bukirani nastupima po festivalima. Prošlog su vikenda nastupali u Poreču, a već idućeg su u Rovinju predgrupa slavnoj grupi RTF.

Return to Forever bili su 70-ih godina prošlog stoljeća revolucija u jazz glazbi jer su se, okupljeni na američkoj zapadnoj obali oko tada već poznatog klavijaturista Chicka Coree otvorili koncertnom zvuku, latino jazzu, psihodeliji i rock-rifovima. Imali su strašan utjecaj ne samo na jazz, već na glazbu općenito. Turneje su im krajem 70-ih bile rasprodane. Nedavno su se ponovno okupili i u originalnoj postavi će nastupiti u Rovinju.


- Za nas je to velik događaj jer mi smo zavoljeli jazz fusion uz njih. Sjećam se da sam bio u vojsci kada sam ih prvi put čuo, bilo je to 1985. godine. Svi iz benda smo uz njih to zavoljeli i oni su jedan od razloga zašto smo počeli svirati jazz - kazao je Marjanović za 034portal.


Zvjezdanova grupa Kombinat već je nastupila na mnogim velikim festivalima, kao što su Croatian Jazz Parliament u Zagrebu, Jazz Spring Festival u Osijeku, Rovinjski muzički festival, Priština Jazz Festival, Off Blues & Jazz Festival u Šibeniku, Pecs Jazz Festival i drugdje. Gostovali su više puta u HRT-ovoj emisiji "Time for Jazz". Nastupit će kao predgrupa grupi Return to Forever u dvorištu bivše tvornice TDR u Rovinju 17. srpnja u 21,30 sati.

Poslušajte kako uživo zvuči RTF:



...a ovako zvuči Kombinat (snimljeno na nedavnom koncertu u Gradskom kazalištu Požega):




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI