DORH dolazi u Kutjevo: ¨Bivša je vlast kršila zakone i novac trošila nenamjenski¨

Dogradonačelnik Kutjeva Ivica Malnar i gradonačelnik Josip Budimir
(FOTO: Lidija Galić)

15.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 18597

Na pune 52 stranice Grad Kutjevo dobio je izvješće revizije o poslovanju Grada od 2010. do 2013. godine dok je gradonačelnik bio Ivica Nikolić. Reviziju je provela neovisna revizorska kuća i uočeno je niz nepravilnosti u poslovanju koje izravno utječu na zakonito funkcioniranje Grada.

- Grad Kutjevo do danas nema donesene sve pravne akte koji bi trebali postojati. Nisu propisane sve procedure koje bi se trebale provoditi, nisu izvršavane interne kontrole svih segmenata poslovanja Grada, a sve kako bi se spriječila daljnja mogućnost manipulacija i zlouporaba položaja i ovlasti te nastanak potencijalnih tužbi protiv Grada s tih osnova – iščitao je nalaz revizije gradonačelnik Josip Budimir.

Budimir: Novac je trošen nenamjenski


Dodaje da su nepravilnosti utvrđene i kod isplate plaća i doprinosa na plaće pa je, primjerice, nezakonito isplaćivan dodatak na plaću za što ne postoji nikakva odluka Grada. To je, pojašnjava, direktno oštetilo proračun grada za veći iznos. Ukupna masa plaća prelazila je 20 posto ukupnih prihoda Grada.




Budimir nadalje dodaje da su na pojedina radna mjesta zapošljavani ljudi mimo zakona i postojeće sistematizacije, nepravilnosti su uočene i kod vlastitog pogona za komunalne djelatnosti, a protuzakonito su isplaćivani i putni troškovi. Novac je, nabraja dalje, trošen nenamjenski.

- Iznos od 295 tisuća kuna koji je Grad primio u 2012. trebao je biti utrošen za ulaganje u infrastrukturu, a potrošen je za podmirivanje dugova. 1,3 milijuna kuna kredita, koji je trebao biti potrošen za plaćanje obveza dobavljačima za izgradnju Gospodarske zone Kamenjača, utrošen je također za plaćanje dospjelih obveza. Pojedini su dobavljači favorizirani, a javna nabava za određene poslove nije niti provedena – nabraja dalje Budimir.

Revizija Hrvatske turističke zajednice je utvrdila da Turistička zajednica Grada Kutjeva ne posluje po zakonu, da je njezino poslovanje nejasno i da nema potrebnu dokumentaciju.

- Zbog toga ovih dana očekujemo DORH u Gradu. Što će se i kako odvijati ne znam, ali o svemu ćemo vas obavijestiti – rekao je kratko Budimir.

10. prosinca je, nastavlja Budimir, u Grad došao dopis iz Općinskog državnog odvjetništva čiji su predstavnici odmah nakon promjene vlasti u Kutjevu došli i pretresli 5-6 točaka koje nisu bile u skladu sa zakonom.

Prekršajni postupci i tužbe

- Nismo znali što će od toga biti. Dali smo im svu potrebnu dokumentaciju is ad je došla obavijest da će biti podignuti optužni prijedlozi Poreznoj upravi u Požegi, službi za prekršajni postupak i Prekršajnom sudu u Požegi za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. godine jer se protivno zakonu nije proveo postupak javne nabave za kupovinu kino projektora i opreme u vrijednosti od 170 tisuća kuna te stolica u vrijednosti od 118 tisuća kuna – rekao je na kraju Budimir.

Dogradonačelnik Ivica Malnar dodao je da je tvrtka Vodogradnja iz Osijeka tužila Grad Kutjevo za neplaćene račune za Gospodarsku zonu Kamenjača. Riječ je o novcu koji je trebao biti isplaćen iz već spomenutog kreditnog zaduženja od 1,3 milijuna kuna.

- Imali smo već jedno ročište na sudu s predstavnicima te tvrtke i pokušat ćemo nagodbom to riješiti – rekao je Malnar.

Ribičić: Bili smo u pravu

- Sve ovo potvrđuje da smo mi u HDSSB-u bili u pravu. Kao da su prekopirali naše mišljenje i sad se vidi da sve što smo mi govorili je bila istina – kratko je samo prokomentirao vijećnik Ivica Ribičić te pitao što će biti s Turističkom zajednicom Grada i hoće li ona konačno zaživjeti.



- Dobili smo naputak da moramo ponovno osnovati Skupštinu i Vijeće TZ što smo napravili prošlog tjedna. Vjerujem da će novo Vijeće odraditi puno stvari, a prvi im je zadatak Vincelovo, već u siječnju – odgovorio mu je gradonačelnik.

LINK Odgovor bivšeg gradonačelnika Ivice Nikolića pročitajte ovdje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI