Imaju osmero djece i ne traže pomoć: ¨Imamo koliko nam treba¨

Marina Soldo s djecom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.11.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18131

"Jednostavno uživamo u tome. Ne bih mogla zamisliti samo jedno ili dvoje djece u kući", kaže Marina Soldo iz Sulkovaca kod Pleternice koja sa suprugom Vjekoslavom ima četiri sina i četiri kćeri. Najmlađi Matej ima četiri mjeseca, a najstariji Nikola 17 godina. Tu su još Nikolina, Vinko, Gabrijela, Martina, Valentina i Ivan.

Svi se dobro slažu i dobri su učenici. Marina i Vjekoslav ih odgajaju skromno i ne traže ničiju pomoć. Uspijeva im ono što danas teško uspijeva i obiteljima s manje djece.

- Dvoje su srednjoškolci, a četvero osnovnoškolci. Svi pomažu u kući. Sin pomaže po vani, a kćeri po kući.  Preko tjedna se snalazim svakako. Svi su dobri, vrlo dobri i odlični učenici. Zadovoljna sam, dobri su mi. Ima svega, znaju se ponekad i posvađati, ali brzo to sredimo. Zna se da je mama glavna, a tko će drugi biti? - kaže uz smijeh mama Marina.


- Suprug radi u vojsci. Trenutačno je u Petrinji. Petkom navečer dolazi, a ponedjeljkom odlazi. Kad dođe, to bude pravo veselje. Najmlađi sin ga već čeka sa sestrama. Toliko djece imam jer sam ih željela. Suprug ima 40 godina, i meni se bliži četrdeseta. Smatram da je bolje djecu imati dok si mlad. Uz suprugovu plaću, dječji doplatak i porodiljnu naknadu nam ništa ne nedostaje. Imamo i nešto vrta. Ove godine ga nisam radila jer je trudnoća bila teška, ali iduće godine planiram jer su djeca već velika i mogu pomoći - nastavlja Marina.


- Svi nekako znamo svoj red. Na izlete vodimo obično samo najmlađe. Sve radimo složno. Veći obično odu negdje preko vikenda pa poslijepodne nema skoro nikoga kod kuće. Suprug i ja tada nađemo vremena za sebe, da popijemo kavu ili se podružimo s prijateljima. Biti mama je cjelodnevni posao od ranog jutra do kasno u noć. Najviše vremena uzme priprema hrane i pranje rublja. Najmlađima treba promijeniti pelene i prirediti bočicu, kad nešto završiš, opet moraš "letjeti". Ne mogu reći da nema trenutaka kad se pitaš: "Što mi je to trebalo?", ali kad vas zagrle i poljube, zaboravite na probleme - kaže mama Soldo.

Martina i Vinko pomažu mlađima kod učenja matematike. Nikolina pomaže oko čuvanja mlađe braće i stara. Gabrijela najviše voli likovni odgoj i hrvatski jezik, a Valentina engleski jezik i sport. Svi si međusobno pomažu, a kad se posvađaju, sve vrlo brzo razriješe uz puno ljubavi i razumijevanja.

- Neki me slušaju, neki ne. Prijatelji mi obično kažu: "Tebi je baš super!" ili "Kako možeš izdržati s toliko braće i sestara?". Skoro svaki mjesec se slavi rođendan ili imendan i uvijek je veselo. Mislim da ću ipak imati manje djece. Najveća prednost ovolikog broja braće i sestara je da ti nikad nije dosadno, a nedostatak je isto to - ispričao nam je Nikola, učenik trećeg razreda smjera računalni tehničar za strojarstvo.

- Svatko ima svoje mišljenje o tome. Meni to ide dobro. Djeca mi čine sreću i bogatstvo, a ne nešto materijalno. Preporučila bih svakome tko voli djecu, neka se ne boji i upusti se u roditeljstvo. Morate voljeti djecu, drukčije ne ide. Ne možete samo reći: "Ja ću imati toliko djece" i to je to. Morate ih voljeti, priuštiti im nešto. Moja možda nemaju nešto pretjerano, ali imaju onoliko koliko im treba i sretni su - zaključuje mama Marina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI