Navala za kuhara i konobara, nitko ne želi biti tesar

Konobar je jedno od popularnijih smjerova
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

04.07.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8183

U požeškoj Obrtničkoj školi danas očita je razlika kako mladi ljudi gledaju na različita zanimanja. Dok su upisi za kuhara, turističkog hotelijera i konobara već popunjeni, za tesara, zidara i stolara tek je nekoliko učenika predalo originale svjedodžbi.

- To ne znači da se ti razredi neće popuniti, ali ta zanimanja im očito nisu prvi izbor. Većina naših učenika ugostiteljskih smjerova čim maturiraju uspijevaju se zaposliti, makar sezonski. Mislim da je to utjecalo na odluku. Osim toga, djeca možda krivo gledaju na poslove pa smatraju da su neki lakši od drugih. U svakom slučaju, kada cijena fizičkog rada, primjerice zidara i tesara, bude opet onako visoka kao nekada, tada vjerujem da će porasti i interes učenika za ta zanimanja - kazala je Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole u Požegi, koja nije isključila mogućnost da se od iduće godine za traženija zanimanja mahom ugostiteljskih smjerova poveća broj razreda.

- To ne ovisi samo o vodstvu škole, ali uvijek ćemo biti na usluzi gospodarstvu i potrebama na tržištu rada - dodaje Šnajder.


Danas su započeli upisi i u drugim srednjim školama. Kako doznajemo u Tehničkoj je školi također velika navala, a smjer računalni operater je već oko podneva bio gotovo popunjen. Naravno, kandidati se mogu još sutra prijaviti za sve smjerove bez obzira na današnji broj prijavljenih, ali za traženija će zanimanja, naravno, morati imati bolje ocjene iz osnovne škole.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI