Mali vrtlari posadili mrkvu i ciklu; pripremaju zimnicu (foto)

Mali vrtlari u školskom vrtu Katoličke osnovne škole
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11554

Mali vrtlari Katoličke osnovne škole u Požegi i njihovi roditelji danas su uživali u pripremanju zimnice u svom školskom vrtu. Kuhali su ciklu i domaći pekmez od mrkve koju su sami uzgojili. Povod su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Od lipnja, kada su posadili povrće, napravili su puno toga. Uredili su najljepši mali organski vrt u gradu - "Vrt Božje ljubavi".



- Sudjelovalo je sedam roditelja i dvadesetak učenika. Mrkva je iz našeg školskog vrta, organski uzgojena, vadili smo je prije dva tjedna. To je stari recept časnih sestara koje je sačuvan preko Muzeja u loncu. U vrtu smo posadili još kupusnjače, ljekovito i začinsko bilje. Imamo dvije ribice u jezercu, kompost. Sve smo radili po knjigama, gledali smo koja biljka potiče rast i razvoj drugih biljaka ili štiti od nametnika. Planirali smo napraviti i sustav za navodnjavanje, međutim ove godine je Bog dao kišu pa nam nije ni trebao. Prije nekoliko dana nam je stigla učionica. Drvo je dala jedna obitelj učenika, a obradili su ga roditelji koji se bave drvetom. Napravili su nam od panjeva stolice i stolove za djecu i tu ćemo imati izvanučioničku nastavu - ispričala nam je Lucija Lucić, učiteljica i voditeljica malih vrtlara.







- Svi volimo pomagati, družimo se. Ovaj oblik nastave je puno zanimljiviji od uobičajenog. Sadio sam mrkve, kupus i još mnogo toga. Kod kuće imam vrt, ali nije lijep kao ovaj jer ima povrća koje smo sami uzgojili. Radili smo i kompost od voćnih otpadaka i zalijevali. Zabavno je i volim jesti proizvode koje pravimo. Već sam probao pekmez od mrkve i odličan je. Ima nas 24 malih vrtlara. Dobili smo listiće u školi i ja sam odabrao male vrtlare zato što je to zabavno i želio sam nešto naučiti - ispričao nam je mali vrtlar Branimir Šipura.





- Tu mi se jako sviđa, provela sam se jako lijepo. Volim kopati i saditi. Tu se zabavljam s prijateljima, našim mamama i učiteljicom. Kad završimo, družimo se. Kanije možemo kušati što smo napravili, pekmez mi je bio jako fin, malo je slađi. Pokušavam nagovoriti još prijatelja da se učlane - dodaje mala vrtlarica Matea Knežević.





Roditelji također rado sudjeluju. Organski uzgojena hrana završit će u školskoj kuhinji na radost cijele škole.

- To je organski uzgojena netretirana hrana. Proizvode koje uzgajamo u školskom vrtu spremamo za školsku kuhinju djeci za užinu. Spremali smo ciklu i pekmez od mrkve. Evo, sad smo dobili vanjsku učionicu gdje možemo održavati sate prirode i društva - kaže mama Indira Mihalj.





- Podržavamo našu učiteljicu Luciju s našom djecom. Kad nas pozove, puni smo dobre volje i rado se odazovemo radovima od sadnje vrta, kopanja do spremanja zimnice. Sudjeluje i moja kćer. Tu je jako lijepo druženje nas roditelja, učitelja i djece - dodaje mama Natalija Čavar.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI