¨Nisam tražio ništa nezakonito, samo da spriječimo katastrofu¨

Franjo Lucić
(FOTO: Lidija Galić)

18.09.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 10152

"Tražite gradnju bez građevinske dozvole? Pravit ću se da vas nisam čuo", odgovorio je hrvatski premijer Zoran Milanović na pitanje o pomoći Požeško-slavonskoj županiji i hitnoj gradnji nasipa na Orljavi koje mu je jučer tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru postavio Franjo Lucić, HDZ-ov zastupnik iz Pleternice.

- Nisam tražio ništa nezakonito, samo da naš poplavom pogođeni kraj dobije isti status i pomoć koju je Vlada iskazala stanovnicima Gunje i karlovačkog područja. Požeško-slavonska županija je doživjela poplavu prošle godine, a zatim još triput u ovoj godini. Pretrpjeli smo ukupnu štetu koja iznosi oko 200 milijuna kuna. Nitko iz Vlade nije posjetio poplavljeno stanovništvo, nitko se nije sjetio niti nazvati - tvrdi Lucić.

Zakon o gradnji u članku 129. u posebnim situacijama predviđa mogućnost gradnje bez građevinske dozvole:


(1) U slučaju neposrednog ugrožavanja ljudi i dobara od prirodnih nepogoda, ratnih razaranja ili drugih razaranja, zbog opasnosti od tih događaja, za vrijeme i odmah nakon njihova prestanka, bez građevinske dozvole mogu se graditi građevine koje služe sprječavanju djelovanja tih događaja, odnosno otklanjanju štetnih posljedica. (2) Građevina iz stavka 1. ovoga članka mora se u roku od dvije godine od prestanka djelovanja događaja ukloniti. (3) U slučaju potrebe trajnog zadržavanja građevine iz stavka 1. ovoga članka za istu se mora ishoditi građevinska dozvola.


Vlada RH je donijela već dvije odluke kojima se, prema spomenutom zakonu, daje suglasnost Hrvatskim vodama za interventnu gradnju nasipa bez građevinske dozvole u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stoga Luciću nije jasno zašto ga je premijer optužio da traži nešto nezakonito kad je isto zatražio za Požeško-slavonsku županiju.

- Nasip visine jednog i pol do dva metra s obje strane rijeke Orljave spriječio bi izlijevanje vode iz korita i to bi onemogućilo da se katastrofa ponovi. Ja sam sa županom Tomaševićem bio prije sjednice Sabora na razgovoru u Hrvatskim vodama i tamo smo dobili načelnu potvrdu da oni to mogu napraviti, ali trebamo suglasnost Vlade. Taj bi nasip koštao oko 7 do 8 milijuna kuna, što je znatno manje od štete koja nastaje poplavama na našem području. Nasip, dakako, nije trajno rješenje, već akumulacija u Kamenskoj koja ide u redovnu proceduru, ali ta procedura će trajati tri do četiri godine. U tom periodu možemo biti stoput poplavljeni. Žao mi je što premijer nema sluha za probleme našeg stanovništva, ali mi ćemo ustrajati sa zahtjevima i vjerujem da ćemo uspjeti nešto napraviti da se ovakve katastrofe, kakve su nas već nekoliko puta pogodile, ubuduće spriječe - pojašnjava Lucić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI