Cvjetna oaza u Babinom viru: ¨Malo zelenila puno znači¨ (foto)

Terezija Antić uređuje okućnicu zajedno sa suprugom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19037

Među brojnim uređenim okućnicama u požeškom gradskom naselju Babin vir, nekako "iskače" baš ona obitelji Antić u Ulici Vanje Radauša. Vrijedna Terezija Antić i njezin suprug Boško dane u mirovini najradije provode uređujući okućnicu i dva vrta. Zaštitni znak njihove kuće su viseće pelargonije i cvjetnjaci na svakom mogućem mjestu. Nije pošteđena ni kutija plinomjera.






- Oduvijek volim cvijeće. Moj pokojni otac je imao svašta u svojem vrtu. Bilo nas je sedmero djece, trebalo je živjeti. Mama je hranila patke i guske, a on je bio glavni vrtlar u obitelji. Nije kupovao ni kupus ni rajčicu. Radio je na poljoprivrednom dobru Ratarnica koje je nekad imalo sve. To je nekad bio raj, više nema toliko cvijeća i stabala kako je to nekad bilo. Ratarnica je imala voćnjake, vinograde i pune podrume vina koje su prodavali. Čim je došao s posla, radio bi u vrtu. To sam pokupila od njega. Ostala braća i sestre su se raselili, ja sam jedina ostala - pojašnjava Terezija.






- Sadnice imamo svoje, preko zime ih držimo u potkrovlju. Već smo posadili "pelcere" za nagodinu na terasi. Ujutro kad ustaneš i piješ kavu, malo zelenila puno znači. Mama ga je u staroj kući držala, ali ne toliko. Meni je ljeto glavno godišnje doba za cvijeće, po zimi imam samo sobno cvijeće. Većinom imam pelargonije i muškatle. Pelargonije su najizdašnije, visećih imam najviše, budu tu sve od prvih mrazeva. Ima još cinija, salvija, petunija - kaže glavna vrtlarica u Babinom viru.





Antići imaju i povrtnjak na kojem bi im pozavidjeli i profesionalni proizvođači. Nema čega nema - kelja, celera, patlidžana, gorostasnih paprika i rajčica, ali Terezija kaže da to nije ništa. Svakodnevno ova 72-godišnjakinja ide biciklom na Ratarnicu u svoj drugi vrt.





- Pogledajte kakve velike paprike i rajčice imam, samo je rajčica ove godine oboljela, ali pogledajte kolika je. Skuhala sam već 30 litara sosa, a bit će još. Na Ratarnici u imam još triput veći vrt. Idem na Ratarnicu svakog jutra, napravim sve što treba, poberem i vratim se nazad. Ovdje radim predvečer i potrošim sat vremena na zalijevanje, ma što je to? Gore naberem toliko mahuna da ih dijelim susjedima.





- Pitaju me: "Kako ti se da sa 72 godine ići gore i raditi pa doći kući, kuhati i prati pa opet ići u vrt?". Moraš nešto raditi i moraš se gibati. Imam sve. Povrće ne moram kupovati. Kažu one što prodaju na tržnici da ne špricaju, ali lažu. Znam kad kupim sadnicu kupusa pa taj kupus bude duplo veći. Kad je pitam, kaže da je pet puta špricala. Ja špricam samo s koprivom kako me je pokojni otac naučio. Dodam samo malo humusa koji sami pravimo i malo prihrane, ali samo jednom. Vodu koristimo iz vlastitog bunara jer gradska je skupa - pojašnjava Terezija Antić.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI