Na šalteru PU mu odbili original jer nemaju fotokopirni stroj?!

Slaven Hojsak
(FOTO: Mario Nakić)

08.08.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 13589

U redakciju 034portala javio se Požežanin Slaven Hojsak ogorčen zbog iskustva koje je proživio na šalteru Policijske uprave požeško-slavonske, kako kaže, s nadom da se to što se dogodilo njemu više neće dogoditi nikome.

- Došao sam u policijsku upravu kako bih maloljetnom djetetu promijenio prebivalište. Bio sam sa suprugom i 5-godišnjim djetetom. Čekali smo oko pola sata u redu. Kad smo došli na red, gospođi na šalteru "Osobne iskaznice, prijava-odjava prebivališta" predao sam ispunjen Obrazac 1, Rodni list te osobnu iskaznicu supruge i svoju. Predavši te papire i dokumente, gospođa na šalteru pita gdje mi je preslika Rodnog lista. Na to sam odgovorio da može uzeti original ili da sama iskopira, na što je ona odgovorila da ona to ne može. Nije mi bilo jasno što nije mogla pa sam ponovio da može slobodno iskopirati na što je ona rekla da to ne rade i da fotokopirni stroj nemaju u Upravi. Sad pitam nadležne u Upravi zašto nemate fotokopirni stroj na šalterima (hoćete li naplaćivati tu presliku ili ćete fotokopirati besplatno, ostavljam vama na odluku) već silite ljude i, što je najsmješnije, šaljete ljude u najbližu fotokopiraonicu koja je recimo 25 metara od uprave? - prepričava Hojsak.

- Da nije smiješno bilo bi žalosno, znate zašto? Zbog ovoga. Gospođi sam onako ljut (da je imala suvisle i smislene odgovore, ne bih se ponašao onako kako sam se ponašao i ovim putem se ispričavam ljudima koji su to sve čuli i bili prisutni mojoj, pretežno, konverzaciji sa zrakom) rekao da bi mogla sugerirati svojim nadređenima da nabave fotokopirni uređaj, a ona je ponosno rekla da Ministarstvo unutarnjih poslova nema dovoljno novca za jedan fotokopirni aparat. Ipak radi na šalteru, a ne u financijskom sektoru i sigurno je vidjela bilancu i RDG ministarstva? Tu sam već dobio nemali slom živaca te sam je pitao kome da se žalim na što je odgovorila da se žalim kome hoću. Pa evo, žalim se Upravi i pišem na 034 portal s nadom da se ovakve stvari neće više događati. Ili neka MUP mijenja stvari koje pišu na njegovim službenim internetskim stranicama.


- Zbog nedostatka preslike rodnog lista, a bio sam spreman i ostaviti original jer mi ne treba, vraćen sam sa šaltera da ga odem sam iskopirati. O ljubaznosti žene na šalteru bi se dalo pričati. Mislim da u ovoj državi postoji previše ljudi na Zavodu za zapošljavanje da ne bi mogli zamijeniti dotičnu gospođu. Vjerujem da joj je teško, svakodnevna gužva je prisutna i treba sve to izdržati, ali mislim da bi doza ljubaznosti trebala postojati. Ne kažem da joj treba dati otkaz, nego bi mogla raditi na nekom manje stresnom radnom mjestu jer vidim da ovo za nju nije. Radim na sličnom radnom mjestu i učinio bih sve kako bih ovakve stvari izbjegao te pomogao ljudima u ovako banalnim situacijama. Ja ću opet sutra doći na taj isti šalter i nadam se da mi neće nedostajati opet (bar) jedan papir - ustvrdio je Hojsak.


Jučer ujutro smo poslali upit u PU požeško-slavonsku i još čekamo odgovor. Kada ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Dodano u 14,17

Iz PU požeško-slavonske stigao nam je anonimni odgovor (u potpisu stoji samo PU požeško-slavonska) koji prenosimo u cijelosti.

Obavještavamo Vas da smo zaprimili pritužbu građanina na rad službenice na referadi prijavništva i osobnih iskaznica u ovoj Policijskoj upravi. Trenutno se utvrđuju okolnosti o rečenom događaju o čemu ćemo obavijestiti podnositelja pritužbe.

Također Vas obavještavamo da je poradi velikog broja zahtjeva građana za izdavanje osobnih dokumenata Policijska uprava požeško-slavonska uvela radno vrijeme referade utorkom od 9 do 17 sati te da se u prostoru gdje se čeka na izdavanje dokumenata nalazi sandučić „Primjedbe, prijedlozi i sugestije vezano za obavljanje upravnih poslova“ u kojoj građani mogu pismeno podnijeti pritužbe, ali i pohvale na rad službenica i službenika koji obavljaju poslove na referadi upravnih poslova.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI