Odlazi u Kanadu: ¨Sa strojarskom diplomom ovdje nemam što raditi¨

David Matokić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

06.06.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11435

"Uskoro ću imati diplomu iz strojarstva s kojom ne znam što bih radio u Požegi", kaže nam 22-godišnji Vetovčanin David Matokić koji je odlučio trbuhom za kruhom poći u neku daleku zemlju. Kad mu se približila diploma, David je odlučio dati otkaz u jednoj požeškoj tvrtci, u kojoj je radio poslove srednje stručne spreme i sreću potražiti u kanadskoj pokrajini Alberti. Na put kreće u kolovozu ili rujnu.

- Ovdje čovjek ne može opstati s prosječnom plaćom. Radio sam u jednoj tvrtki u Požegi, imao sam plaću 3.500 kuna, zatim četiri tisuće. Izvanredni sam student, upisao sam studij strojarstva u Zagrebu, sada mi je ostala samo obrana diplomskog rada. Kad platiš putne troškove, hranu, režije kod kuće, čovjeku ne ostane ništa od ove plaće kod nas. Praktički ništa od tehničke struke se ne traži u Požeško-slavonskoj županiji, ima nešto u okolici Zagreba, Osijeka, Karlovaca, u većim gradovima, ali s plaćom od 7,5 tisuća kuna to dođe na isto kada se oduzme stanarina - opisuje nam David svoje razloge.

Podršku mu iskazuje cijela obitelj, pogotovo majka koja je nezaposlena. A prijatelji bi također otišli s njim.


- Prijatelji kažu: "Povedi i nas". Već sam gledao ponudu poslova i sve ostalo. Najbolje bi bilo kada bih dobio "Working holiday" vizu, ali ako ne bude ništa od toga, otići ću kao turist i rješavati to izravno kod poslodavca. Kontaktirao sam ih zasad 30 do 35. Odgovori su većinom "Uzet ću vas u obzir", nekad kažu da je radno mjesto već popunjeno, ali barem odgovaraju za razliku od poslodavaca u Hrvatskoj- nastavlja Vetovčanin.


Odlazak nije tako jednostavna stvar, treba se pobrinuti i za putne troškove, smještaj, hranu, no prilike su veće nego u Hrvatskoj.

- Prikupljam kontakte ljudi koji tamo već žive, prijatelje i rodbinu koji su već otišli. Najprije ispitujem njih kakva je cijena smještaja i ostalog. Početnička plaća je tamo 15 dolara na sat, s time da se podiže lagano za 50 centi naviše svakog tromjesečja. To je lagano standard, ali nije pravilo. Kad platite stan, ostane vam 60 posto plaće zato što je hrana 300 dolara mjesečno. Ja bih otišao u Albertu jer se tamo trenutačno taži najveći opseg poslova. U samoj struci nemam puno iskustva, jedino mi se mogu računati poslovi srednje stručne spreme koje sam obavljao u Požegi. Iskreno idem tamo raditi bilo što, spreman sam raditi i u ugostiteljstvu i građevini - rekao nam je na kraju David.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI