I vijećnici pitaju: Tko je kriv za loše radove na Vučjaku?

Gradsko vijeće Požege
(FOTO: Lidija Galić)

30.05.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 9097

"Tko je investitor izgradnje nasipa na potoku Vučjak? Netko treba odgovarati za to što je posao traljavo napravljen. To je `ofrlje` posao jer znamo da Požegu, odnosno Babin vir uvijek plavi Vučjak. Tko  je bio investitor 2005. godine kad se to radilo?", zanimalo je nezavisnog vijećnika Kazimira Baloga na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jasminka Vodinelić odgovorila mu je da je projekt napravio projektant, a investitor bio Grad Požega.




- Pa dobro, je l` vi mislite da smo mi ovdje imbecili? Projektant, nadzor, ovaj, onaj. Tko je to platio? - inzistirao je Balog.


Ni nakon što mu je pročelnica triput ponovila da je to bio Grad Požega, Balog nije odustajao od pitanja tko je odgovoran.



Gradonačelnik Vedran Neferović dodao je da Miroslav Taborski iz Hrvatskih voda o toj investiciji iz 2005. godine nije znao ništa jer u to vrijeme nije bio voditelj požeške ispostave Hrvatskih voda.

Inače, na području grada prijavljene su štete u iznosu od sedam milijuna kuna, od čega je dva milijuna na građevinskim objektima, a preostalih pet na poljoprivrednim površinama.

Nakon usvajanja godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Požege za 2013. godinu te odluke o pristupanju lokalnoj akcijskoj grupi LAG Papuk- Krndija raspravljalo se i o Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju na korištenje i upravljanje Dječjeg odmarališta u Baški ŽKK Požega.

Nije se raspravljalo o produženju ugovora, već su vijećnici na stol dobili prijedlog odluke da korisnik može podići kategoriju objekta odmarališta uz pismenu suglasnost gradonačelnika te, također uz pismenu suglasnost gradonačelnika, dati dio odmarališta na korištenje drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi, osim smještajnog kapaciteta odmarališta koji može dati na korištenje samo trgovačkom društvu kojem je korisnik osnivač sukladno zakonskim propisima.



- Dječje odmaralište u Baški nikad i nije bilo kategorizirano kao dječje odmaralište, već samo kao zgrada na moru s višekrevetnim sobama. Bivša je vlast na neodgovoran i neozbiljan način pristupila rješavanju problematike Baške i vezala ugovorom nekog da nešto tamo napravi, a da prethodno nije izvršena procjena vrijednosti objekta. Ovaj ugovor pokazuje da je bilo važno skinuti brigu s vrata i uvaliti nekom drugom, pa što bude - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.



Vijećnicima je prezentiran izgled "dječjeg odmarališta" do 2010. godine i danas gdje je vidljivo da su sobe s nekadašnjih dvadesetak kreveta preuređene u trokrevetne s vlastitim sanitarnim čvorom čime je objekt dobio kategoriju prenoćišta s tri zvjezdice.

Na pitanje zašto se u sudskom registru iz veljače ove godine kao član uprave i osoba ovlaštena za samostalno i neograničeno zastupanje trgovačkog društva navodi Robert Topalušić Orlović vijećnica Dijana Tomić Šain nije dobila odgovor. Uvažena je njezina primjedba da predložena odluka nije dobra jer se u njoj navodi da se smještajni kapaciteti odmarališta mogu dati na korištenje samo trgovačkom društvu kojem je korisnik osnivač, a ŽKK je suosnivač. Prema riječima gradonačelnika Neferovića, to će biti promijenjeno.



- Može biti sramota sve one koji su djecu slali na ljetovanje u Bašku. Žao mi je što nitko iz prijašnje vlasti nije pogledao sanitarne uvjete u tom objektu. One koji su slali djecu tamo može biti stid i sram. Sreća što slika ne prenosi miris amonijaka koji se širio zgradom prijašnjih godina. Imam osjećaj da ovdje puno vas želi tipičnu SDP-ovsku politiku "što gore - to bolje" - rekao je Balog.

- Što se čudite? Slali ste svoju djecu tamo? I? Niste imali primjedbe? Tko je kome upao u riječ? Šta se čudite? - sasuo je Balog SDP-ovim vijećnicama Dijani Tomić Šain i Mariji Užar.

Nakon što su se strasti malo smirile gradonačelnik Vedran Neferović je rekao da će se do 1. listopada napraviti procjena vrijednosti objekta te radova koji su napravljeni ako to bude moguće na temelju fotografija te da će se potom razmotri i mogućnost produljenja ugovora prema zahtjevu ŽKK Požega.

U vrijeme glasovanja dvoje je vijećnika napustilo vijećnicu dok su ostali prijedlog jednoglasno usvojili.

Na kratkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice gradonačelnik je ponovio da sve stavke iz ugovora iz svibnja 2011. godine ostaju na snazi.

To znači da u "dječjem odmaralištu" u Baški i dalje može ljetovati 90 djece gradskih osnovnih škola i 30 djece Dječjih vrtića Požega u vremenu od 15. lipnja do 1. kolovoza tekuće godine u četiri smjene te 40 polaznika Astma kampa u vremenu od 15. do 24. kolovoza tekuće godine u jednoj smjeni.

Ljetovati u Baški može i 30 umirovljenika s područja Požege.

Cijena ljetovanja po ugovoru je 1.200 kuna uz mogućnost povećanja cijene za deset posto zbog povećanja standarda objekta.

Budući da je na oglasnim pločama u vrtićima osvanuo oglas o mogućnosti upisa djece za ljetovanje u Baški, s polaskom 26. lipnja, po cijeni od 1.550 kuna gradonačelnik je pojasnio da je riječ o PDV-u.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI