¨Želim služiti Hrvatskoj kako bih nastavio očevim stopama¨

Marko Bobanović (u sredini) s ocem i djevojkom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

10.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14911

Svečana prisega 12. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je danas u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Prisegnulo je 37 ročnica i 337 ročnika. Prisutne ročnike s ponosom su ispratili roditelji, djevojke i dečki te prijatelji. Najbolji od njih će dobiti priliku potpisati ugovor s oružanim snagama.

- Netko će možda reći zašto 371, a uvijek pozivamo 400 ročnika. Ove godine je odlučeno da nećemo pozivati zamjenu za one koji odustanu. Interes nam je da nitko ne odustane, međutim ovo je dragovoljno služenje i svatko može u bilo kojem trenutku u ovih osam tjedana odustati. Netko shvati da to nije za njega ili mu se otvore nekih druge prilike. Nama je normalno interes da svi oni koji su ovdje s uspjehom završe. Oni koji su danas dali prisegu sigurno su visoko motivirani za pridruživanje oružanim snagama Republike Hrvatske - izjavio nam je general bojnik Dragutin Repinac, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Najavljena srednja vojna škola u suradnji Tehničke škole Požega i MORH-a mogla bi svoje polaznike upisati iduće godine.


- Činjenica je da se o tome razgovara i da se taj koncept mora detaljno razraditi. Nije odluka samo na Ministarstvu obrane, nego i na Ministarstvu znanosti i drugim institucijama. Nadam se da bi se ovaj koncept realizirao tek iduće godine s obzirom na administrativne elemente koje je potrebno odraditi, te da bismo nagodinu mogli krenuti s obukom tih mladih ljudi. S tim da će i oni bez obzira na takvu školu morati doći ovdje i odslužiti dragovoljno. Imat će iste uvjete, ali ako budu ušli u program imat će i određene prednosti jer su se već motivirali za ulazak u oružane snage - kazao je Repinac.


Dok su se opraštali od obitelji i fotografirali za uspomenu, ročnici su nam otkrili svoje razloge koji ih motiviraju da se pridruže oružanim snagama.

- Motivirala me želja da nađem zaposlenje. Prijavio sam se prije dvije godine. Radio sam u proizvodnji i ostavio sam sve. Vojska je definitivno zanimljiviji poziv. Prošao jesam, tako da ćemo vidjeti do kraja, možda upišem i dočasničku školu. Nisam prvi put u Požegi, bio sam tu kao klinac. Tu imamo rodbinu, tako da imam kod koga otići na nedjeljni dopust - rekao nam je Josip Aračić iz Zvečaja kod Duge Rese.



- Želim biti vojnik odmalena. Nitko mi to nije u obitelji. Mislim u dočasničku školu, pa kad završim fakultet jednog dana možda postanem i časnik. Želja mi je studirati kriminalistiku. Želio bih kasnije biti u vojsci, policiji, vojnoj obavještajnoj agenciji, bilo čemu elitnome - povjerio nam je Dorijan Pavlović iz Splita.



- Dolazim iz Biograda. Ima nas dosta Dalmatinaca, iako je to svejedno. Nema tu razlike, Dalmacija i Slavonija. Svi smo sad prisegli za jednu državu. Potaknuo me je otac i sama ta njegova borba kroz stvaranje Hrvatske. Želim nastaviti njegovim stopama - rekao nam je Marko Bobanović.

- Ponosim se na sina što je krenuo u vojsku jer sam od 1991. sudionik Domovinskog rata te stvaranja hrvatske vojske i države. Drago mi je i nadam se da će uspješno završiti obuku. Danas sam najsretniji čovjek - kazao nam je njegov otac, stožerni narednik Antonio Bobanović dok je skoro ispustio suzu radosnicu.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI