HDZ-ov uspjeh u Kutjevu: Josip budi sve više simpatija građana

Josip Budimir nakon prolaska u drugi krug
(FOTO: HDZ promo)

01.04.2014. | HDZ promo
Pregleda: 13615

Izvanredni izbori održani u Kutjevu na velika vrata vratili su Hrvatsku demokratsku zajednicu na političku scenu u tom gradu. Udvostručili su  broj mandata u Gradskom vijeću  u odnosu na izbore provedene prije deset mjeseci, a kandidat za gradonačelnika Josip Budimir je ušao u drugi krug izbora s velikim izgledima za konačnu pobjedu.

Što je doprinijelo tako uvjerljivoj promjeni biračkog tijela prema HDZ-u? Prije svega značajne kadrovske promjene. Franjo Lucić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a je reagirao odmah poslije lokalnih izbora u svibnju prošle godine. Tada je HDZ u cijeloj županiji ostvario pobjedničke rezultate osim u Kutjevu i Čaglinu. Bio je to jasan signal da se nešto u Kutjevu mora mijenjati, ili u slučaju HDZ u Požeško-slavonskoj županiji, provesti ista kadrovska politika kao u drugim gradovima i općinama, a to je promoviranje nove generacije političara, mladih, školovanih i potpuno određenih građana Europske unije. Iako, je takvo, novo i pomlađeno, stranačko vodstvo  u Kutjevu promovirano praktički u jeku predizborne kampanje, ipak je percepcija o drugačijem, prihvatljivom, pa čak i zahtijevanom HDZ-u došla do kutjevačkih birača i oni su te promjene honorirali svojim glasovima. Četiri mandata u Gradskom vijeću bi, zajedno s koalicijskim partnerima, HDZ-u mogla donijeti vladajuću poziciju.




Šira koalicija za Gradsko vijeće


HDZ će, vjerojatno, kao strateškog partnera potražiti Josipu Miličević i HDSSB koji su osvojili tri vijećnička mandata te ostvariti širu koaliciju sa strankama desnog spektra, HSS-om i HSP-om koji nose po jedan mandat. U predizbornoj kampanji unatoč činjenici da se bore za svjetonazorski isto biračko tijelo između HDZ-a i HDSSB-a se vodila fair play kampanja lišena teških riječi, optuživanja ili vrijeđanja, nego, afirmativne, jasne i s pozitivnim nabojem upućenog biračima u Kutjevu. Baš iz tog razloga za očekivati je da HDZ i HDSSB imaju otvorenu platformu za suradnju u Kutjevu.

Ta suradnja bi mogla biti i puno plodonosnija ukoliko HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Josip Budimir ostvari pobjedu u drugom krugu. Takva politička situacija otvorila bi prostor svim projektima i programima koje su zagovarali i HDZ i HDSSB, ali i HSS i HSP u predizbornoj kampanji, a prije svih transparentan proračun grada i gradsko poslovanje te učinkovito kandidiranje i realizacija projekata financiranih iz europskih fondova.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivica Nikolić, koji vodi u prvom krugu, uspijeva sam sebi odreći mogućnost da ima većinu u Gradskom vijeću. Činjenicu da Josipa Miličević nije ušla u pripetavanje za gradonačelničku poziciju popratio je zajedljivim slavodobitnim komentarima te na taj način uvrijedio i respektabilan broj birača koji su bivšoj, a možda i ponovnoj predsjednici Gradskog vijeća dali svoj glas. Činjenica je i to da je najveći dio tih glasova došao iz naselja izvan Kutjeva, a s kojima Ivica Nikolić i inače nije na valnoj dužini. Naime, stanovnici kutjevačkih sela opetovano se žale na nikakvu komunikaciju s kutjevačkim gradonačelnikom te mu zamjeraju da prema selu ima podcjenjivački stav. Nikolić, dakako, odbacuje takve optužbe, no, percepcija koja o tome vlada ne ide mu u prilog. Hoće li mu to biti najveća otegotna okolnost u drugom krugu izbora?



Budimirova popularnost sve više raste

S njim u utrci ostao je mladi Josip Budimir koji sve više budi simpatije i uvažavanje kutjevačkog kraja, sportaš, školovan, nadasve pošten i iskren osvaja svojom skromnošću, ali i odlučnošću da se Kutjevo mijenja ili, kako on kaže, vrati na pravi kolosijek. Ako se u prvom krugu u analitičkim krugovima zbog nepoznatosti i nije računalo na njega, sada u drugom krugu on po mnogima figurira i za favorita. Bio bi to onda doista kompletan uspjeh politike koju HDZ promovira u Požeško-slavonskoj županiji, promoviranja nove generacije političara i politike koja daje svoje rezultate u županiji pa će zasigurno i u Kutjevu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI