Mnogi ne vole gramatiku, a njima je zanimljiva (foto)

Barbara Krejči, učenica osmog razreda OŠ braće Radića, Pakrac
(FOTO: Lidija Galić)

05.03.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 15507

Barbara Krejči iz OŠ braće Radić iz Pakraca osvojila je danas prvo mjesto među učenicima osmih razreda na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika održanom u OŠ „Mladost“ Jakšić. Sudjelovalo je više od sedamdeset učenika sa 36 mentora iz sedmih i osmih razreda osnovnih te sva četiri razreda srednjih škola.

- Najteža mi je bila povijest hrvatskog jezika. Gramatika je bila lagana. Svake godine u testovima je nešto novo. Nije baš preteško, ali ima i teških stvari. Nisam baš znala pisma kojim su pisani neki spomenici. To sam odmah vidjela da neću znati - prepričava Barbara. Za natjecanje se dodatno pripremala, mada ne baš previše jer voli hrvatski jezik, posebno gramatiku.

- Svi pričaju da ne vole gramatiku. Meni je to baš zanimljivo, treba samo vježbati i onda je sve lakše – poručuje Barbara. Prvo je mjesto među osmašima s njom danas podijelio Darko Vasilj iz kutjevačke osnovne škole.





74 boda osvojila je i njezina školska, godinu dana mlađa kolegica, Stela Sarić.



- Najteža mi je bila povijest jezika. Puno su mi jednostavniji bili zadaci gdje smo na primjerima trebali odrediti npr. vrstu rečenice, riječi i slično – kaže Stela koja unatoč tome što voli hrvatski jezik još uvijek nije sigurna hoće li jednoga dana studirati hrvatski ili pak matematiku.



74 su boda bila danas dovoljna i Lovri Barbiru iz sedmog razreda OŠ „Zdenka Turkovića“. I on se namučio s poviješću hrvatskog jezika, ali je unatoč tome podijelio prvo mjesto sa Stelom Sarić.

- Drugi baš ne vole gramatiku. Draža im je književnost. Kod mene je to obrnuto. Pitanja i nisu baš bila teška, osim onih iz povijesti jezika – kaže Lovro koji je na natjecanju iz hrvatskog jezika sudjelovao prvi put.

- Ako neki od njih budu pozvani ići će na državno natjecanje. Za ovu se razinu natjecanja poziva 25 najboljih učenika iz cijele Hrvatske u svakoj kategoriji – pojasnila je Marijana Benić, nastavnica hrvatskog jezika u jakšićkoj osnovnoj školi. Kaže da hrvatsku gramatiku vole tek pojedinci dok ih većina voli književnost.



- Ima djece koja stvarno vole gramatiku i vježbaju samoinicijativno. Imali smo danas učenika iz četvrtog razreda srednje škole koji nam je argumentirano tvrdio da smo mu jedan zadatak iz testa ipak trebali priznati. Nažalost, mi moramo primijeniti rješenja koja su nam dostavljena. Znači, postoje učenici koji to vole i proučavaju, iako ih nema puno – rekla je.



Prvo mjesto među učenicima prvih razreda srednjih škola osvojila je Tajana Benić iz požeške Gimnazije. Marija Prpić iz Katoličke gimnazije bila je najbolja među učenicima drugih razreda srednje škole, Gabrijela Dorić iz požeške Gimnazije među učenicima trećih razreda dok je prvo mjesto među učenicima četvrtih razreda srednje škole osvojila Antonija Krpan









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI