Biskupija kupuje novu zgradu, otvara knjižnicu i muzej

Zgrada buduće biskupijske knjižnice i muzeja
(FOTO: Mario Nakić)

05.03.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 13196

Uz obnovu Dvorane svete Terezije Avilske i izgradnju nove školske sportske dvorane uz Odgojno-obrazovni centar Požeška biskupija kreće u realizaciju još jednog velikog projekta. Riječ je o knjižnici i Dijecezanskom muzeju.

Prema riječima biskupa Antun Škvorčevića biskupija, ali i on osobno, imaju bogatu i zanimljivu bibliotečnu građu koja za sada nije dostupna školama, učenicima i profesorima u Odgojno-obrazovnom centru te ni građanima.

– Knjižna građa čuva se u depou u Biskupskom domu i u podrumskim prostorijama u Svećeničkom domu. Želja nam je osposobiti biblioteku kako bi njezinom sadržaju mogli imati pristup učitelji i đaci, a onda i svi građani. Uz biblioteku učenicima je potrebno omogućiti još jednu kulturološku širinu kroz otvaranje Dijecezanskog muzeja. Nema smisla da i jedno i drugo ne bude dostupno javnosti – rekao je biskup.


Buduća će knjižnica i muzej najvjerojatnije biti nasuprot Katedrali, u zgradi koja je trenutačno u vlasništvu Antuna Prše, koju je ponudio biskupiji te su u tijeku pregovori za njezinu kupnju.


Dio će novca biti osiguran od prodaje zemljišta u Zagrebu u vlasništvu Dječačkog sjemeništa. Osim Požeške biskupije dio sredstava od te su prodaje dobile Varaždinska biskupija te Zagrebačka nadbiskupija.

Pomoć se očekuje iz Amerike. Naime, krajem ožujka u posjet Požeškoj biskupiji dolazi biskup iz Blaise Cupich koji je u Sjevernoameričkoj biskupskoj konferenciji zadužen za karitativnu pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi. Postoje naznake da bi novac za realizaciju ovog kapitalnog projekta mogao doći i iz tog izvora.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI